Annons

Skicross-VM körs i Sverige nästa månad

Skicross-VM i februari ska genomföras i Sverige och Idre fjäll.
Det är första gången som Sverige står som arrangör för ett världsmästerskap i en freestyledisciplin.
Skicross • Publicerad 16 januari 2021
Sandra Näslund i världscupen i Idre för ett år sedan. Nu är det klart att VM-tävlingar ska hållas där. Arkivbild.
Sandra Näslund i världscupen i Idre för ett år sedan. Nu är det klart att VM-tävlingar ska hållas där. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Det blir ett uppdelat freestyle-VM på grund av coronapandemin. Skicross och snowboardcross avgörs i Idre 11–13 februari medan övriga grenar – exempelvis puckelpist, freeskiing och snowboard – körs i Kanada, skriver Svenska skidförbundet i ett pressmeddelande.

Idre har arrangerat världscuptävlingar i skicross de senaste fem åren, och nästa tävling är redan kommande vecka. Men det här blir första gången som Sverige får ett världsmästerskap i en freestyledisciplin.

Kändes omöjligt

Annons

– Det känns fantastiskt att få chansen att ta hit en del av ett freestyle-VM, det är ett kvitto för både svensk skicross och för Idre fjälls kapacitet som världscuparrangör, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter till SVT Sport.

Redan i början av december meddelade den tänkta VM-arrangören Kina att man inte kommer att kunna hålla i mästerskapet, på grund av pandemin.

Men Sverige och Idre – liksom Kanada och Calgary – får nu efter en snabb process klartecken att genomföra tävlingarna.

– Jag trodde knappt själv att det var möjligt när vi drog i gång för knappt en vecka sedan, men tack vare våra partners engagemang och oerhört hårda arbete har vi lyckats säkra det som vi trodde för en vecka sedan var omöjligt, säger Eliasson Winter till SVT.

Svenska stjärnor osäkra

Två av de svenska skicross-stjärnorna, Sandra Näslund och Alexandra Edebo, har båda nyligen varit skadade och med bara några veckor kvar till det som nu blir ett hemma-VM, är det oklart om de kommer kunna delta.

Sandra Näslund har dragits med en knäskada och har inte kunnat tävla än den här säsongen. Alexandra Edebo kraschade illa under en tävling strax före jul, men är tillbaka i träning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons