Annons

Skottheim tillbaka – men tänker inte på OS

Två OS-platser i damernas skidskyttelandslag finns kvar att kämpa om.
Tar Johanna Skottheim chansen att knipa en av biljetterna till Peking?
Skidskytte • Publicerad 7 januari 2022
Johanna Skottheim. Arkivbild.
Johanna Skottheim. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I början av förra säsongen fick Johanna Skottheim ett minigenombrott med första individuella pallplatsen i karriären.

Därefter har det gått tungt för 27-åringen.

Annons

Den här säsongen har hon bara gjort en enda världscuptävling. Det blev en 61:a-plats i sprinten i Östersund den 2 december – och därefter har hon varit utanför landslagstruppen.

– Det är ingen hemlighet att det finns sex tjejer som har gjort bra resultat, så det är en hård konkurrens, säger hon på en presskonferens.

Ovisst

Till helgens tävlingar i Oberhof, som inleds med sprint i dag, är hon dock tillbaka.

– Det har varit en period där jag har fått in lite träning. Men det är också svårt att veta var man står när man tränar själv. Jag hoppas det ska fungera lite bättre igen, säger Skottheim.

Sverige har i nuläget sex OS-platser på damsidan – än så länge är Hanna Öberg, Elvira Öberg, Anna Magnusson, Linn Persson uttagna. Det innebär att Johanna Skottheim, Stina Nilsson och Mona Brorsson gör upp om de två andra platserna.

Men OS i Peking är inget som upptar Johanna Skottheims tankar nämnvärt.

– Det är väl egentligen inte så mycket som jag vill spekulera i och lägga fokus på. Jag tror inte det gynnar mig att fokusera för mycket på om jag kan ta mig in i en trupp. För mig handlar det om att få göra bra lopp och så får man se hur de resonerar och så, säger hon.

"Maktlös"

Hon säger emellertid att det har varit tufft att inte få tävla.

– OS är ju en dröm och ett mål för många. När man inte ens tävlar så är det ju svårt att slå sig in i ett lag. För egen del vill jag ge mig själv så bra möjligheter som möjlighet att kunna konkurrera. Men jag tror inte det gynnar mig att tänka på att ta mig till ett eventuellt OS.

– Det blir lite frustrerande när man inte kan göra någonting, jag känner mig ganska maktlös när jag inte kan påverka mina chanser att ta mig dit jag vill när jag bara är hemma och tränar. Det blir en ganska speciell situation.

Annons

Under julhelgen rapporterade Aftonbladet att Stina Nilsson fått en OS-plats, vilket Sveriges olympiska kommitté (SOK) dementerade.

– Det blev lite knas där. Men jag lägger inget fokus på det just nu utan ser mycket fram emot världscupen som drar i gång och så får man ta det därifrån, sade Nilsson till TT häromdagen.

Landslagstränaren Johannes Lukas säger till Expressen att OS-truppen spikas efter tävlingarna i Ruhpolding nästa helg.

Fakta: OS-klara svenska skidskyttar

Damer: Hanna Öberg, Elvira Öberg, Anna Magnusson, Linn Persson.

Herrar: Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin, Peppe Femling.

Sverige får skicka maximalt sex åkare per kön. Förutom de individuella distanserna är det även dam-, herr- och mixedstafett på OS-programmet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons