Annons

Skrällen: Fotbollsserierna drar igång som planerat

Svenska Fotbollförbundet har skjutit upp säsongsstarten för förbundsserierna och skickade samma rekommendationer till distrikten.
Men under fredagen kom Skånes Fotbollförbund med det överraskande beskedet att de lokala serierna kommer att dra igång som planerat.
Fotboll/Kristianstad • Publicerad 27 mars 2020
Foto: Lasse Ottosson

Svenska Fotbollförbundet gick under onsdagen ut med en ny krisplan för den nationella fotbollen.

Beskedet då var att de lägre förbundsserierna, som division 2 herrar och division 1 damer, avgörs som enkelserier och att seriestarten skjuts fram till mitten på juni.

Annons

Skånes Fotbollförbund väntades komma med ett liknande besked. Men styrelsemötet under torsdagskvällen drog ut på tiden och först under fredagen meddelade man att de lägre serierna i Skåne drar igång som planerat i början av april.

Undantaget är damernas division 2 Götaland som efter ett regionalt beslut av Götalandsdistrikten spelas som enkelserie med start i mitten av juni.

”Huvudargumentet till att förbundsserierna ställs in, är att vi inte ska resa inom landet. I högre serier spelar även rekommendationen om en folksamling på max 500 personer in. Vi anser att våra serier varken bidrar till resandet i landet eller har 500 åskådare.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att idrott ska fortgå och att det är bra för folkhälsan. Vårt beslut tar avstamp i denna rekommendation”, skriver Skåneboll på sin hemsida.

– Vi är i ett svårt läge där vi på bästa sätt måste bidra till att minimera smittspridning men samtidigt ta ansvar för folkhälsan. Det är därför extra viktigt i nuvarande läge att alla försöker bibehålla stabilitet och struktur. Vi vill även understryka att all fotbollsverksamhet ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och råd avseende mindre arrangemang, säger Claes Ohlsson, ordförande i Skånes Fotbollförbund, till hemsidan.

Sedan tidigare har allsvenskan, damallsvenskan, superettan, elitettan och Svenska Cupen skjutits på framtiden med målet att starta i slutet av maj eller början av juni. Ettan herrar, tidigare division 1, spelas med start den 21 maj, men seriestarten senareläggs ytterligare om samhällsläget förvärras.

Värt att notera är att även Stockholms Fotbollförbund har beslutat att matcherna i deras distrikt ska spelas enligt spelschema.

”Rekommendationerna är att utomhusaktiviteter bör fortsätta om man är man symptomfri och i övrigt frisk”, skriver Stockholms FF på sin webbplats.

Göteborgs Fotbollsförbund har beslutat att skjuta på seriestarten för alla verksamheter i distriktet, med tidigaste start den 13 april. Styrelsen följer utvecklingen noggrant och kan fatta annat beslut i ett senare skede, beroende på utvecklingen i samhället och om nya rekommendationer från myndigheter ges.

Texten uppdateras.

Patrik PerssonSkicka e-post
Robin NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons