Annons

Slalompionjären grunnar på "världscup" i sydöst

Somliga skulle kalla honom för dåre, Brösarpsbon Fabian Rimfors. Men rättvisare än dåre vore att kalla honom slalompionjär, och nu har Fabian nya idéer i pipelinen. Anläggningen i Brösarp har tekniskt uppdaterats och nu planeras det för "Österlencupen".
Sport • Publicerad 24 januari 2014
Fabian Rimfors med den gamla utrustningen, vilken bland annat inkluderade babymonitorer.
Fabian Rimfors med den gamla utrustningen, vilken bland annat inkluderade babymonitorer.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

- Ja, det är väl i och för sig mest en idé i nuläget. Jag hoppas på att dra igång den i vinter men man vet ju aldrig hur länge snön ligger kvar, säger Fabian Rimfors, ordförande i Brösarps alpina klubb.

Tanken som Rimfors just formulerat är en världscup i slalom. Fast på Österlen. Fast inte bara på Österlen.

Annons

- Man vill ju kalla den för Österlencupen, men Sjöbo - som vi fört mest diskussioner med - ligger ju kanske inte på Österlen. Och det är klart, det gör ju inte Bornholm heller riktigt, säger Rimfors med skratt i rösten.

De tänkta tävlingsplatserna i Österlencupen är Ornahögsbacken i Brösarp, där det nu summa summarum arrangerats ett Österlenmästerskap på snö och två på gräs, Åkarpsbacken utanför Sankt Olof, Orebacken i Sjöbo och Skibakken Slettegård på Bornholm (!).

Danskarna får dock betraktas som ett högst osäkert kort i dagsläget.

- De svarar ju inte på mina mail! Det hade varit lite kul att få med Bornholm. Konceptet är annars att det blir som ett litet ambulerande sällskap som åker runt och tävlar. Jag tänkte mig en "Lilla världscupen" för barn, där deltagande ska vara viktigare än vinsten, och en cup för "vuxna".

För att underlätta det administrativa arbetet under tävlingarna har man uppdaterat den tekniska utrustningen. Man har skrotat mobilappen som man använde för tidtagning och babymonitorerna som fungerade som kommunikationsmedel.

- Nu har vi köpt "riktiga" walkie talkies. Vi har också riktiga grejer för att ta automatisk och korrekt tid, fotoceller vid målgången och en display som gör att åkare och tittare kan följa tiden medan åket genomförs. Det är fascinerande att se vad som händer med vuxna människor när man sätter dem framför riktiga startgrindar och den utrustning man kan se på teve. Barnen skiter i vilket, de vill mest åka, men för vuxna är det viktigt, menar Rimfors.

Ornahögsbacken har precis tagits i bruk i vinter och de två decimeterna snö utnyttjades till fullo. Nu hoppas Fabian Rimfors att han har vädermakterna med sig.

- Ju förr vi kommer igång desto bättre. Men det som står helt klart är att vi behöver många frivilliga funktionärer. Det ska skyfflas snö och sen behöver man ju domare både vid start och målgång. Jag hoppas att vi klubbar kan samarbeta – jag tror inte att det finns någon risk för att vi ska "ta" åkare av varandra – men naturligtvis får man hjälpa till även om man inte tillhör någon klubb.

Fortsättning följer i den alpina sagan om Brösarp.

INTERNAL INTERNAL
Peter Lindgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons