Annons

SM-guld till Peter som nu siktar på Europa

Peter Larsson från Hammenhög blev i helgen svensk mästare i truppgymnastik. Hans nya klubb, Motus Salto från Malmö, var helt överlägsen och siktar nu på att erövra Europa.
Sport • Publicerad 16 maj 2005
Peter Larsson från Hammenhög och tidigare i Ystadsklubbarna Volten och Splitt blev i helgen svensk mästare i gymnastik. BILD: Privat
Peter Larsson från Hammenhög och tidigare i Ystadsklubbarna Volten och Splitt blev i helgen svensk mästare i gymnastik. BILD: PrivatFoto: 

För en dryg månad sedan blev Motus Salto nordisk mästare efter en dramatisk tävling på Island, där segermarginalen stannade vid någon hundradels poäng. SM-tävlingarna i Helsingborg gick betydligt enklare för Malmöklubben, som vann före Västerås och Solmixen från Stockholm. Peter är född och uppvuxen i Hammenhög och har tidigare representerat såväl GK Volten som GK Splitt från Ystad. Han har för övrigt fortfarande kvar ledaruppdrag inom GK Splitt.

Han lämnade föreningen när alltför många pojkar slutade och valde i stället att fortsätta karriären i Helsingborgs Turnförening.

Annons

– Men det blev nästan likadant där, till slut fanns inga killar kvar. I Malmö trivs jag utmärkt, klubben är verkligen kanon, säger Peter.

Han flyttade till Helsingborg i samband med klubbskiftet och började samtidigt att studera. Nu pendlar den 18-årige Österlenkillen mellan Helsingborg och Malmö, där han tränar flera kvällar i veckan.

Truppgymnastik består av tre olika moment. I tumbling gör gymnasterna volter och hopp på en lång, rak matta. På trampett utför man skruvar och volter på en stor studsmatta och i fristående handlar det om ett friare program på vanlig matta. – Min starkaste gren är nog tumbling, säger Peter. Men styrkan med laget är att vi är ganska jämna och förhållandevis mångsidiga.

Efter NM och SM-guldet siktar Motus Salto nu på att pröva sin spänst i ännu större sammanhang.

– Nästa år avgörs EM i Tjeckien och målsättningen är att vara med där, hälsar Österlens och Sveriges bästa truppgymnast.

Jan Ohlsson

GYMNASTIK HELSINGBORG
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons