SM–guld till Simon Erlandsson

Efter tre raka SM–silver fick BK Pan–brottaren Simon Erlandsson till slut kliva överst på prispallen. Erlandsson slog AIK:s Daniel Soini med 5–1 i finalen i 72 kg-klassen. Det var det tredje seniorguldet genom tiderna till sydöstra Skåne.
Och inte nog med det. Det blev ytterligare två medaljer till BK Pan och Marsvinsholms IF!
Brottning • Publicerad 3 februari 2019
En lycklig Simon Erlandsson efter SM–guldet.
En lycklig Simon Erlandsson efter SM–guldet.Foto: Skärmdump SVT

– Äntligen! Skönt efter tre raka silver, sa Simon Erlandsson till SVT.

Det var länge en jämn match mellan Simon och AIK–brottaren Daniel Soini. Erlandsson tog tidigt en poäng och hade chansen på parterröverläge efter en och en halv minut. Den blev dock fruktlös, och i andra perioden kunde Soini kvittera.

Det såg länge ut som att det skulle bli oavgjort efter sex minuter. Men med halvminuten kvar fick Erlandsson på en huvudkoppling och bjöd en tröttkörd Soini på en lufttur. Fyra poäng där satte Panbrottaren i ett 5–1–överläge som han kunde försvara tiden ut.

– Det var en tajt match. Vi har mötts två gånger på senare tid, och jag har då dragit det längsta strået. Det var skönt att göra det en tredje gång, sa Erlandsson.

– Förhoppningsvis kan detta öppna upp för landslagsuppdrag i framtiden.

Patrik Martinsson, tränare i BK Pan, och med i den sydöstskånska brottarstaben under SM-veckan i Sundsvall, var lyrisk över Simon Erlandssons insats.

– Simon har gjort en fantastisk turnering och var outstanding i finalen. Han styrde den från början till slut. Det är fantastiskt roligt att han äntligen får sitt guld. Som han kämpat och slitit för det. Han är så otroligt värd det! sa Martinsson.

Precis som Simon Erlandsson själv tror Patrik Martinsson på blågula uppdrag även framöver för sin adept.

– Nu går Simon i 72 kg men om han ska satsa mot OS i Tokyo till nästa år finns inte den klassen utan då får han banta ner sig till 67 kg. Men det kommer att gå bra det också i så fall.

Nu var det inte bara Simon Erlandssons guld som den sydöstskånska truppen kunde glädja sig åt. Christoffer Svensson, även han BK Pan, hade guldkänning även han i sin final mot Niklas Öhlén och ledde till exempel med 3–0. Men rutinerade Öhlén vände på steken med några lyckade manövrar och sedan sprang siffrorna iväg till 9–3, utan chans för Christoffer att komma tillbaka och hota om guldet.

– Christoffer har gjort en jätteturnering även han och det är otroligt starkt att vara med och fajtas om SM-guldet.

Den tredje sydöstskånska medaljen gick till Marsvinsholms IF:s Baber Ali, som tog brons.

– Det var synd om honom för jag tycker att han blev lite bortdömd. Han ledde med 5–0 i sin match men blev bortdömd på grund av en påstådd skallning. Men han är inte den typen av brottare som håller på med sådant. I mina ögon hade han varit en värdig finalist men att ta brons är inte heller dåligt, sa Patrik Martinsson.

På grund av, eller kanske tack vare, snöstormen som lamslog delar av norra Sverige på söndagen, fick de sydöstskånska brottarna och ledarna stanna kvar över natten eftersom tågen var inställda. Då tog de förstås tillfället i akt att fira medaljerna lite extra.

– Vi åkte upp med fyra brottare och tre av dem tog medalj. Det är otroligt bra gjort av småklubbar som vi ändå är i Pan och Marsvinsholm, avslutade Patrik Martinsson.

Simon Erlandssons SM-guld var alltså det tredje genom tiderna som hamnar i sydöstra Skåne. Förra året tog Pans Kalle Persson det andra. Men det allra första togs av Panterns Åke Nilsson redan 1959.

Niclas LindgrenSkicka e-post
Fredrik SörenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.