Annons

Smederna: "Kan inte riskera vår ekonomi"

Elitserien i speedway startar den 11 augusti.
Men det kan bli utan regerande mästarklubben Smederna.
Speedway • Publicerad 9 juni 2020
Smedernas Gleb Chugunov under SM-finalen mot Dackarna i höstas.
Smedernas Gleb Chugunov under SM-finalen mot Dackarna i höstas.Foto: Mikael Fritzon/TT

Tidigare under tisdagen kom beskedet att elitserien i speedway fått klartecken att dra i gång den 11 augusti, med eller utan publik. Smedernas ordförande Tobias Spångberg säger att klubben – med tre raka SM-guld – är positiv till datumet, men är tydlig med att klubben inte kan köra en säsong utan åskådare.

– Det är för stor del av våra intäkter och vi kan inte riskera vår ekonomi, säger han till SVT.

Annons

– Som det ser ut nu får vi inget stöd från vårt förbund. Det är bara pengarna som vi får in, från sponsorer och publik, som vi ska leva på och tappar vi hälften så går det inte, fortsätter han.

Riskerar konkurs

Mikael Holmstrand, vice ordförande för elitklubbarnas samarbetsorganisation Elitspeedway Sverige, har tidigare sagt att det är stor risk att klubbar går i konkurs under coronapandemin. Elitserieklubbarna har inga lukrativa tv-avtal att luta sig mot och utan publik på arenorna är intäkterna mycket små.

– Vi måste ha publikintäkterna för att köra i gång verksamheten, sade Holmstrand till SVT i slutet av maj.

I ett pressmeddelande under tisdagen underströk han att "ingen klubb kommer att riskera sin existens genom att starta säsongen ofinansierad", men tillade:

"Men samtidigt är det i princip omöjligt att få några intäkter alls utan att starta vilket i än större utsträckning riskerar klubbarnas existens (...)".

"Fel mot publiken"

Enligt Smedernas ordförande Tobias Spångberg är det inget alternativ att köra med kraftigt reducerad budget.

– Det är fel mot publik och sponsorer om vi tar betalt för ”topp-speedway” men sedan levererar en produkt som är sämre än vad de betalar för, säger Spångberg, som vill ha ett besked om det blir publik eller inte på elitseriepremiären senast den 21 juli.

– Då har vi tre veckor på oss att förbereda säsongen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons