GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SOK-läkaren: "Det här man oroar sig för"

Mitt under OS testar en av de aktiva positivt för covid-19.
En mardröm, konstaterar Per "Pliggen" Andersson, läkare i den svenska OS-truppen, efter nyheten om Sam Kendricks.
Olympiskt • Publicerad 29 juli 2021
SOK-läkaren Per "Pliggen" Andersson. Arkivbild.
SOK-läkaren Per "Pliggen" Andersson. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT

Det var nära att svenska guldhoppet Armand Duplantis hade träffat sin amerikanske stavhoppskompis Sam Kendricks, som nu testat positivt för covid-19 och missar OS, under onsdagen.

Men det är inte säkert att "Mondo" skulle ha behövt sätta sig i karantän även om mötet hade blivit av, enligt SOK-läkaren.

– Allt beror på under vilka omständigheter man träffar någon som är positiv, säger Per Andersson.

– Det finns ett regelverk som vi behöver förhålla oss till, som är satt av Tokyo 2020 och de japanska myndigheterna. Där gör man individuella bedömningar av vilka som ska definieras som en så kallad "close contact" (nära kontakt).

Nytt test

Grundregeln är dock att en person bedöms ha haft nära kontakt först om man varit inom en meter från en smittad person under minst 15 minuter utan munskydd, exempelvis under en bilfärd.

– Då kan man bli definierad som close contact, det är grundregelverket. Men sedan görs individuella bedömningar kring det här i varje enskilt fall.

TT: Vad är det första som händer om det upptäckts ett positivt fall i truppen?

– För det första behöver individen sättas i karantän direkt. Sedan finns ett förfarande för att säkerställa att testet verkligen stämmer, så man gör ju om testet för att säkerställa att det inte är ett falskt positivt svar, säger Per Andersson.

– Om det skulle vara ett korrekt positivt svar görs sedan en utredning kring vilka personer som ska definieras som close contacts. Det finns det en enhet som gör, här på plats.

"Extra dimension"

Per Andersson vill inte gå in på om den svenska truppen drabbats av några falska positiva svar i Tokyo.

– Jag väljer att inte diskutera vilka svar vi har och inte har haft. Men vi har ännu inget konstaterat positivt fall här på plats.

TT: Hur mycket påverkas de aktiva av att OS sker under en pandemi?

– Det är klart att det här är en extra dimension att förhålla sig till. Samtidigt är det också något som våra idrottare har levt med i ett och ett halvt år nu, säger Per Andersson.

– Det är inget nytt i sig, men det blir samtidigt väldigt speciellt under ett OS, så där behöver vi säkerställa att vi ger dem möjligheterna att kunna träna och tävla så normalt som möjligt trots de restriktioner som finns här.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.