Annons

"Som att resa till månen och tillbaka"

Sverige har tilldelats handbolls-VM 2011 och mer än hälften av matcherna kommer att spelas i Skåne. En dröm har blivit sann för Caj-Åke Andersson som under två och ett halvt års tid jobbat intensivt och ambitiöst för att Sverige skulle tilldelas värdskapet.
Sport • Publicerad 24 oktober 2008
En hel del trappsteg mot VM 2011 i Sverige har den förre förbundskaptenen och Övedsbon Caj-Åke Andersson redan tagit. Det var Caj-Åke som från allra första början lanserade idén om att Sverige skulle ansöka om VM.
En hel del trappsteg mot VM 2011 i Sverige har den förre förbundskaptenen och Övedsbon Caj-Åke Andersson redan tagit. Det var Caj-Åke som från allra första början lanserade idén om att Sverige skulle ansöka om VM.Foto: 

Han ler med hela ansiktet och har den där pojkaktiga glimten i ögat när han berättar om det händelseförlopp som kulminerade i tyska Herzogenaurach förra lördagen när Sverige, egentligen mot alla odds, tilldelades värdskapet för handbolls-VM 2011. Caj-Åke Andersson stod då vid sina drömmars mål. Det projekt han hade lagt ner hela sin själ i under två och ett halvt års tid hade fått ett lyckligt slut.

- När jag vaknade ett par dagar senare och insåg vad som hade hänt kändes det som om jag rest till månen och tillbaka, säger Caj-Åke.

Annons

Alla som känner Caj-Åke Andersson vet att han brinner för sin handboll. Han har H 43 som moderklubb men är lika förknippad med Kävlinge HK, MBI, Vikingarna, Ystads IF, U-landslaget och A-landslaget. I runda tal har han verkat som seniortränare i 25 år. Efter ett tränaruppehåll på 15 år tog han i höst hand om Kävlinge HK igen. Och när han inte varit ansvarig för något lag har han från läktarplats slukat all handboll han kommit över.

Denna gedignahandbollsbakgrund skulle tillsammans med yrkesrollen som politiker visa sig bli ett vinnande koncept.

- Det är helt otroligt att det som började med en skrivelse på en och en halv A4-sida två och ett halvt år senare utmynnade i att vi sitter här med ett VM i våra händer, säger Caj-Åke.

Det var på en konferens i Helsingborg hösten 2005 som regionalpolitiker från Skåne och Själland, med bland andra Caj-Åke, träffades för att diskutera framtid tillsammans med framtidsforskare och idékläckare. Planerna på att ansöka om OS eller VM i fotboll avfärdade Caj-Åke men eftersom han på omvägar hört att Percy Nilsson planerade att bygga en ny arena i Hyllie föddes tanken på att satsa på ett rimligare mål, VM i handboll.

- Eftersom vi satt i opposition då är den normala gången att man skriver en motion men jag författade en skrivelse i stället på en och en halv A4-sida och lade fram i regionstyrelsen och alla, oavsett partitillhörighet, svalde idén, berättar Caj-Åke.

Region Skåne fick i uppdrag att kontakta svenska handbollförbundet i ärendet och parterna ingick ett avtal som gick ut på att Malmö skulle stå som värd för finalen plus att hälften av matcherna skulle spelas i Skåne. Göteborgsregionen hade umgåtts med liknande planer och hakade snabbt på tåget och fick löftet om att få arrangera Sveriges grupp i gruppspelet om Sverige fick VM.

Trots att Caj-Åke avslutadesin politiska bana 2006 valdes han, som representant för Region Skåne, in i den grupp som skulle marknadsföra Sverige i dragkampen om VM 2011. Från början hade sju länder ansökt om att få arrangera men några föll ifrån och till slut återstod Sverige, Danmark, Ungern och Spanien.

Sedan vidtog en omfattande marknadsföring och lobbyverksamhet från gruppens sida. De 17 delegater i det internationella handbollsförbundet (IHF) som hade sista ordet i frågan fick kontinuerlig uppdatering från svenskt håll om hallarnas status och nybyggnationernas framsteg.

- Sedan har vi bearbetat de 17 IHF-medlemmarna genom att skicka e-post och foldrar, cd-skivor med Abbamusik och var sin Wallanderbok. Och på Alla hjärtans dag fick de geléhallon av oss. Det kan tyckas vara små saker men jag inbillar mig ändå att de haft stor betydelse. Fast informationen om hallarna i sig har ändå varit det mest avgörande. Vi har skickat filmer med livehandboll från våra hallar och i de fall där hallarna inte står klara än har vi skickat dataanimerad information, fortsätter Caj-Åke.

IHF skulle egentligentagit ett beslut i frågan i Paris i december 2007 i samband med dam-VM men det blev framskjutet i flera omgångar tills förra helgen då den svenska delegationen begav sig ner till Tyskland för att genomföra sin slutliga presentation och sedan invänta beslutet.

Annons

- Vi har hållit på med vår marknadsföring i två och ett halvt år medan de övriga länderna gjort det i ungefär två månader. Ändå vågade vi inte vara alltför optimistiska. Vi visste att Danmark låg bra till i förhandssnacket och Spanien hade fördel av att aldrig ha arrangerat ett VM. Det låg lite på lut att det var deras tur eftersom Sverige arrangerat VM tre gånger tidigare.

Men Sveriges presentation, som framfördes av bland andra "Bengan" Johansson och Magnus Wislander samt andra välkända handbollsprofiler som Stefan Albrechtson, Jörgen Holmqvist och Jan Wifstrand, blev mycket väl mottagen. I stället för att köra en powerpointpresentation rätt och slätt bjöd Sverige på en avslappnad dialog uppe på scenen.

- Sedan skulle IHF-människorna stänga in sig och diskutera. Tanken var att ett land i taget skulle slås ut. Deras möte gick väldigt snabbt och då trodde vi att det var kört för vår del men det blev precis tvärtom. IHF-reseidenten tog fram ett kuvert och läste upp Sverige! Jag tror att säkert 20 av oss 25 som var där för Sveriges räkning brast ut i glädjetårar!

I och med att IHF förkunnade sitt beslut är Caj-Åke Anderssons mandat för att jobba för ett svenskt handbolls-VM 2011 över. Det betyder dock inte att han tänker slå sig till ro och sitta och rulla tummarna.

- Jag vill inte tränga mig på men jag skulle gärna vilja vara med på något sätt även fortsättningsvis, säger Caj-Åke och lägger fram sina visioner om hur man ska göra VM 2011 till ett hellyckat arrangemang.

- I mitt tycke ska detinte bara handla om ekonomi och hallar utan lika mycket om känsla, engagemang och kultur. Även om man inte är intresserad av handboll ska man känna att VM har betytt något. Det gäller att samordna och bjuda på till exempel teater, film och mat, gärna hämtat från de länder som kommer att spela på de olika orterna.

-Det går att ordna massor av saker som kan vara kopplade till VM. Om jag pratar för Skånes del har vi ju 3-4 miljoner människor i närområdet om man räknar Skåne, Själland och de norra delarna av Tyskland och Polen. Med närheten hit från Kastrups flygplats och med de utmärkta kommunikationer vi har i Skåne kan det bli ett VM som alla kan minnas efteråt.

Att Sverige kommer att spela sina gruppspelsmatcher i Göteborg är redan bestämt, liksom att tre av de sex grupperna, liksom finalen, kommer att avgöras i Skåne.

- Drömmen hade varit att få Danmark, Tyskland och Polen i var sin grupp här i Skåne och att sedan Sverige möter antingen Danmark eller Tyskland i finalen, avslutar Caj-Åke Andersson och får något lyriskt i blicken igen.

Fredrik Sörensson fredrik.sorensson@allehandasyd.se
Fredrik Sörensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons