Annons

Sophie Hansson revanschsugen efter tufft 2022

När Sophie Hansson, 24, skulle ta nästa steg efter genombrottet 2021 blev det i stället ett kliv bakåt. Nu är hon revanschsugen.
– Det var frustrerande, jag fick inte ut det jag ville i fjol. Men inga karriärer går spikrakt, säger bröstsimsstjärnan.
Simning • Publicerad 14 april 2023
Sophie Hansson jagar en plats i solen igen.
Sophie Hansson jagar en plats i solen igen.Foto: Caisa Rasmussen / TT

Sophie Hansson simmar samtliga bröstsimsdistanser – 50, 100 och 200 meter – i Swim Open som avgörs på Eriksdalsbadet i Stockholm det här veckoslutet.

Förhoppningen är att fixa VM-biljett på specialdistansen 100 och 200 meter bröstsim.

Annons

Den på 50 är redan grejad.

Helsingborgssimmaren, som sedan i höstas tränar i England med storasyster och fjärilsstjärnan Louise Hansson, fick sitt stora genombrott 2021.

Då vann hon EM-guld på 100 meter bröstsim i Budapest och gjorde sedan succé i kortbane-VM med två guld, ett silver och två brons – varav två av medaljerna kom individuellt.

"Svårt att acceptera"

När hon skulle ta nästa steg i fjol blev hon medaljlös individuellt på både VM och EM med tider klart över hennes personliga rekord.

Sedan blev hon sjuk när hon skulle ta revansch på kortbane-VM.

Så 2022 blev ett simår där frustrationen ofta lyste igenom hos Sophie Hansson.

– Ingen karriär går rakt upp, men det är väldigt svårt när man är mitt i det. Det är svårt att acceptera. Det stör en mentalt, så jag har fått jobba med att varje tävling är unik och att man bara kan göra sitt bästa, säger hon.

Med facit i hand var hennes motiga år kanske inte jätteöverraskande.

Flyttade två gånger

Sophie Hansson blev i fjol våras klar med collegestudierna i North Carolina och lämnade den träningsmiljö hon haft under flera år, tränade ett tag i Stockholm innan hon bestämde sig för att flytta till Loughborough University i England.

Omställningen har varit stor – men nu börjar den sitta.

Annons

– Jag tyckte det var lite segt i höstas, men ganska väntat. Det känns bättre nu. Jag hade lite samma känslor i USA, säger hon och beskriver förändringen i träning som natt och dag.

– I USA var det verkligen maxpass efter maxpass, i England får man lite mer tid att återhämta sig vilket är mer likt Sverige.

Hon simmar fler meter i England än i USA där det blev kortare och mer intensiva pass.

– Det har varit svårt att ställa om. Det jag gjorde i USA funkade jättebra och gjorde mig väldigt härdad under fyra år. Men jag tror inte samma träning i fyra år till hade gjort mig bättre, utan snarare bränt ut mig, säger hon.

Två veckor för tidig

Hon har förändrat starten och undervattenssimningen och redan sett positiva resultat.

– Jag hade en väldigt bra tävling i Luxemburg (i januari) där jag satte VM-kvaltiderna både på 50 och 100, men det var två veckor innan kvalet började. Så det räknades inte. Sedan åkte jag till Kungsbacka där jag satte kvalet på 50, men missade med tre tiondelar på 100. Så det hoppas jag klara här.

Det långsiktiga målet är OS i Paris nästa år, i år är VM i japanska Fukuoka det stora målet.

I fjolårets VM siktade hon på medalj – men blev sexa med den tunga vetskapen att hennes personliga rekordtid från 2021 hade räckt till guld.

Så hennes jobb just nu handlar om?

– Framför allt att komma tillbaka till känslan jag hade 2021, säger hon.

Annons

Fakta: Sophie Hansson

Ålder: 24.

Tränar på: Loughborough University, England.

Främsta meriter: EM-guld på 100 meter bröstsim 2021 och på 4x100 meter medley 2022, guld i kortbane-VM 2021 på 4x50 och 4x100 meter medley, silver på 100 meter bröstsim, brons på 50 meter bröstsim och 4x100 meter fritt, guld i kortbane-EM 2017 på 4x50 meter medley och 50 meter bröstsim.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons