GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sörenstam: "Några klarar det – andra inte"

Med sina juniortävlingar har Annika Sörenstam inspirerat dagens golfstjärnor.
Stjärnor som förväntas ta ställning i politiska och sociala frågor.
Golf • Publicerad 24 juni 2022
Annika Sörenstam har sedan 2009 arrangerat sin juniortävling Annika Invitational. Numera avgörs den på samtliga kontinenter förutom Afrika.
Annika Sörenstam har sedan 2009 arrangerat sin juniortävling Annika Invitational. Numera avgörs den på samtliga kontinenter förutom Afrika.Foto: Johan Nilsson/TT
Annika Sörenstam när hon 2003 på The Colonial i Texas blev den första kvinnan att spela på herrarnas USA-tour på 58 år. Arkivbild.
Annika Sörenstam när hon 2003 på The Colonial i Texas blev den första kvinnan att spela på herrarnas USA-tour på 58 år. Arkivbild.Foto: Dave Martin/AP/TT

Det har gått drygt 13 år sedan Annika Sörenstam – världens bästa damgolfare i modern tid – avslutade karriären. Efter tio majorsegrar, totalt 89 vunna tävlingar på USA-touren och Europatouren samt åtta Solheim cup lade svenskan av efter säsongen 2008.

Hur förvaltas ett sådant arv och avtryck i golfens historieböcker? Den nu 51-åriga Sörenstam har valt att satsa på framtidens stjärnor. Tidigt startades en stiftelse och 2009 arrangerades hennes första internationella juniortävling i USA.

– Målet från början var att ge tillbaka till golfen och inspirera. Sätta upp tävlingar och ge möjligheter för tjejer. Nu har alla pusselbitarna fallit på plats, säger Sörenstam till TT.

"Ger resultat"

Annika Invitational avgörs numera på samtliga kontinenter förutom Afrika (och Antarktis) och genom åren har den blivit en allt mer prestigefull amatörtävling att vinna för världens främsta flickspelare.

När Sörenstam själv nyligen spelade majortävlingen US Open hade hon sällskap av närmare 70 spelare som någon gång tidigare i karriären spelat en eller flera av hennes juniortävlingar.

– Det är kul för oss att kunna se att det vi har investerat i tid, resurser och pengar ger resultat.

Tävlingarna är dock mer än bara golf. Genom åren har det hållits workshops och föreläsningar om exempelvis kost och vägen mot collegegolf.

– Vi har fokuserat mycket på collegegolf, eftersom det är det som tjejerna brinner mest för. Men vi har även haft uppe diskussioner om sociala medier och medieträning, säger Sörenstam.

Blev Annika med hela golfvärlden

När svenskan blev Annika med hela golfvärlden under 1990- och 2000-talet var hon otroligt påpassad av journalister. Inte minst när Sörenstam 2003 skrev historia och blev den första kvinnan på över 50 år att spela på herrarnas USA-tour.

På den tiden fanns det dock inga smarta telefoner eller några sociala medier. Det var också en tid där idrottsstjärnor sällan fick frågor om något annat än sin sport och eventuella samhällsfrågor kunde viftas bort med att idrott och politik inte hör ihop.

Verkligheten för dagens – och morgondagens – världsstjärnor är annorlunda.

– Förut var det bara golf och man var en golfare, idrottsman eller en idrottskvinna. Nu är det sociala frågor och politiska frågor som kommer upp. Var man spelar och när man spelar, säger Sörenstam.

Inom golfen är det extra tydligt nu när herrstjärnor som Phil Mickelson och Dustin Johnson får kritik för att spela på en tour som finansieras av auktoritära Saudiarabien. Även den svenska stjärnan Anna Nordqvist, trefaldig majorvinnare, har kritiserats av människorättsorganisationen Amnesty för att verka som ambassadör för Saudiarabien-sponsrade tävlingar på damernas Europatour.

"En fin balans"

Sörenstam säger att det kanske inte är rättvist att begära av idrottare att de ska ha svar på alla frågor – framför allt inte de som är i början av sina karriärer.

– Många är väldigt unga och har inte varit i den här situationen innan. Då får man hoppas att de har bra rådgivare runt omkring och fattar rätt beslut.

Rådet hon ger talangerna?

– Det är att du får välja, men då får du ta det spåret som du har valt. Man kan inte bara hoppa in i en diskussion och sedan säga att man inte vill prata om det. Det är en fin balans där. Några klarar av det, andra inte.

Fakta: Annika Sörenstam

Född: 9 oktober 1970.

Bor: Orlando, Florida.

Familj: Maken Mike McGee, barnen Ava och Will.

Främsta meriter som proffs: 89 segrar, varav 72 på LPGA-touren. Totalt tio majors: tre US Open, tre Nabisco Championship, tre LPGA-mästerskap och en seger i British Open. Spelade Solheim Cup för Europa åtta gånger. Kapten för det europeiska Solheim cup-laget 2017. Vinnare av Jerringpriset och Svenska Dagbladets guldmedalj, utsedd till Årets idrottare, flera gånger utsedd till Årets spelare och vinnare av penningligan på LPGA-touren.

Fakta: Annika Sörenstam

Annika Invitational är en internationell juniortävling för flickor som arrangeras av Annika Sörenstam. Den första tävlingen hölls i USA 2009. Sedan dess finns den även i Kina (från och med 2011), Sverige (2012), Sydamerika (2016) och Nya Zeeland (2018).

Den sydamerikanska tävlingen hålls tillsammans med The Royal and Ancient Golf Club of S:t Andrews (R&A), som arrangerar majortävlingen British Open på herr- och damsidan. Vinnaren i Sydamerika får spela både British Open och majorn Evian Championship i Frankrike det efterkommande året.

Sörenstam har även en årlig collegetävling i Minneapolis, USA. Dit bjuds tolv lag in från de bästa collegeskolorna (division 1) som har golf på programmet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.