Annons

Spanien bryter mot Fifa-regler inför Sverigemöte

Landslagsstrejk, ligastrejk, förbundskaptensbyte, övergreppsanmälan – och nu också brott mot Fifas regler.
Det råder kaos i spanska fotbollslandslaget inför Nations League-matchen mot Sverige.
Fotboll • Publicerad 9 september 2023
Spaniens drottning Letizia, prinsessan Infanta Sofia och fotbollsordföranden Luis Rubiales gratulerar Spaniens fotbollslandslag till VM-guldet, vid prisceremonin som gett upphov till kaos i landslaget.
Spaniens drottning Letizia, prinsessan Infanta Sofia och fotbollsordföranden Luis Rubiales gratulerar Spaniens fotbollslandslag till VM-guldet, vid prisceremonin som gett upphov till kaos i landslaget.Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Den 22 september ska de nyblivna världsmästarna från Spanien möta Sverige i premiären av damernas Nations League-turnering. Matchen ska spelas i Göteborg.

Men efter kysskandalen under VM-prisceremonin råder kaos i Spanien. Landslagsspelarna har sagt att man inte tänker spela i landslaget förrän ordföranden Luis Rubiales, som kysste Jenni Hermoso på munnen och nu anklagas för övergrepp, är borta. Och man vill få till fler strukturella förändringar i förbundet.

Annons

Spaniens fotbollsförbund har inte sparkat Rubiales men i praktiken är han borta eftersom Internationella fotbollsförbundet Fifa har stängt av honom från all fotbollsverksamhet i 90 dagar under utredning.

I tisdags fick förbundskaptenen Jorge Vilda sparken och ersattes av den assisterande Montserrat Tomé.

Nu har det spanska förbundet brutit mot Fifas regler om att be klubbarna att få använda spelare till landslagsspel minst 15 dagar före landslagsperioden som inleds den 18 september, uppger Marca. Enligt Mundo Deportivo skulle begäran ha skickats senast i torsdags den 7 september.

Klubbarna har nu möjlighet att neka att släppa spelarna till landslagsspel.

Rubiales kyss på VM-spelaren Hermosos mun under VM-priscermonien har gett upphov till skarp kritik över hela världen. Hermoso har också anmält fotbollsordföranden för sexuella övergrepp, en spansk åklagare tar fallet till domstol och Fifa utreder kysskandalen.

I Spanien strejkar också de kvinnliga ligaspelarna för mer rättvisa villkor och för att det ekonomiska gapet till herrspelarna ska minska.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons