Annons

Spelade på sitt eget lopp – stängs av

Max Novak stängs av i en månad efter att ha spelat på ett lopp där han själv deltagit.
Den typen av spel är ett utbrett fenomen inom längdåkningen, säger han själv.
Skidor • Publicerad 9 december 2020
Max Novak vann 15-kilometersloppet i Bruksvallarna förra månaden. Efteråt erkände han att han hade satsat pengar på en av sina konkurrenter, vilket gör att han nu stängs av i en månad. Arkivbild.
Max Novak vann 15-kilometersloppet i Bruksvallarna förra månaden. Efteråt erkände han att han hade satsat pengar på en av sina konkurrenter, vilket gör att han nu stängs av i en månad. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

24-åringen vann oväntat 15 kilometer under Sverigepremiären i Bruksvallarna förra månaden, men berättade i en intervju efteråt att han spelat på loppet.

Max Novak berättade att han satsat pengar på en av sina konkurrenter, loppets tvåa William Poromaa, något som är förbjudet enligt Riksidrottsförbundets regler. Svenska skidförbundets styrelse har därför beslutat att stänga av honom från all organiserad träning och tävling i en månad.

"Tråkigt beslut"

Annons

"Det är klart att det är tråkigt beslut. Samtidigt har vi ett stort ansvar att hantera frågor om vadhållning och spel enligt det regelverk som finns. Vi inom förbundet tar också lärdom av detta och kommer bli ännu tydligare gentemot våra åkare kring vad som gäller i de här frågorna", säger förbundets ordförande Karin Mattsson i ett pressmeddelande.

Men det han har gjort är inget unikt just för honom, säger Max Novak själv. Enligt honom är det få inom skidcirkusen som har koll på vad som gäller, och spel på de egna loppen är vanligt förekommande.

– Ja, det är normaliserat hos ledare och aktiva. Ingen gör det för att påverka utgången eller resultaten, men ingen funderar heller på om det kan vara brottsligt. Jag var inte ens ett spelalternativ på mitt lopp så jag trodde inte att det var något problem, säger han till Aftonbladet.

Tillbaka till premiären

Han tycker att det är bra att problemet nu aktualiseras, så att det blir än tydligare vad som gäller. Vad gäller avstängningen drabbas han inte så hårt eftersom långloppscupen, som han framför allt satsar på, inleds den 14 januari i schweiziska Zuoz.

– Det får bli ett lex Novak, det här. Jag är en fri man fem dagar före premiären i Schweiz, så det blir ett bra beslut.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons