Splitt och Stjärnani topp på hemmaplan

Splitt har gått vidare till finalen i den rikstäckande tävlingen Ungtruppen. Det stod klart efter att den regionala deltävlingen avgjordes i Ystad i lördags.Även Stjärnan gjorde bra ifrån sig och slutade trea.
Sport • Publicerad 10 februari 2007
Både den yngre och den äldre Splitt-gruppen kammade hem förstaplatsen i vardera klass under tävlingarna.
Både den yngre och den äldre Splitt-gruppen kammade hem förstaplatsen i vardera klass under tävlingarna.Foto: 

Både den yngre och den äldre Splitt-gruppen kammade hem förstaplatsen i vardera klass under tävlingarna. Maj-Lis Andersson, som tränar de totalt 26 flickorna, var mycket nöjd med resultaten:

– Det här känns så jäkla bra att det inte är klokt! Egentligen ska det inte spela någon roll, men man lever så nära de här ungdomarna och man vill ju dem allt gott i hela världen, säger hon. Ungtruppen är en rikstäckande tävling som är uppdelad i två klasser; en för yngre mellan elva och 15 år och en för äldre, i den kan de som är 14 år, eller äldre, delta.

I helgen fick de yngre fick ett slutresultat på 26,20 poäng och de äldre på 26,5 av maximala 30.

– De här tjejerna har aldrig haft så stora och fina siffror, det är kanon att de får det nu, säger Maj-Lis Andersson. Tävlingarna går i hopp på plint eller trapets, matta och fristående. Även om det är på en något lägre nivå än under tävlingar som RM och SM, menar Maj-Lis Andersson att Ungdomstruppen ger de yngre gymnasterna en bra grund att stå på inför dessa stora tävlingssammanhang.

– I hopp, till exempel ingår, frivolter. Det är en bra början innan man bygger på och gör dubbla, med skruvar och så vidare.

Finalen i Ungtruppen går i Halmstad mellan den 13 och 15 april. Också under 2006 års tävlingar kvalificerade sig Gk Splitt till finalen, men då gick den i Kiruna och det blev för dyrt för klubben att skicka iväg gymnasterna.

– Så det här känns lite som en revansch för oss också, säger Maj-Lis Andersson.

Hur det går i finalen vill hon inte spekulera för mycket i:

– Det kan bli vilket som, men vi vet sedan tidigare att vi ligger bra till. Vi har hög kvalitet och ger oss inte ut med något om det inte är bra.

Bland de yngre gymnasterna kom GK Stjärnan från Sjöbo på tredje plats. Laget bestod av gymnaster födda 1996 eller senare och tävlingen i Ystad var deras första någonsin i ut-sammanhang. Laget slutde på totalt 23, 45 poäng. drygt två mindre än Splitt och Fram som delade påsegern.

Ifristående fick Stjärnan 7,9 poäng vilket var en hög siffra med tanke på att de aldrig tidigare tävlat i just den grenen. I matta slutade man på 7,85 poäng och i hopp 7,7. Även de grenarna genomförde ma på ett överraskande bra sätt.

Malin Perlheden

0411-55 78 47

malin.perlheden@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.