Annons

Sportchefen: "Kvinnor har kanske bättre hygien"

Medan SHL sliter med smittspridning och uppskjutna matcher är SDHL snart i mål.
Bara 15 matcher har flyttats medan SHL är uppe i runt 90.
Ishockey • Publicerad 9 mars 2021
Luleås Nicoline Jensen och Josefine Persson under en match i SDHL. Arkivbild.
Luleås Nicoline Jensen och Josefine Persson under en match i SDHL. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon / TT

Damhockeyligan har nått ungefär halva vägen i SM-slutspelet där Luleå och Brynäs tagit ett 2–0-grepp om sina semifinalserier.

Om allt fortlöper utan positiva covid-19-test i slutspelet kommer ett mästarlag att vara korat senast om 13 dagar.

Annons

Men Gizela Ahlgren Bloom andas inte ut ännu:

– Det har fungerat väldigt bra, men mycket kan fortfarande hända.

Gott om tid

Skulle det bli ett virusstopp finns det ändå gott om tid att slutföra slutspelet. A-VM i Kanada, där Sverige inte deltar men många av SDHL:s utländska stjärnor ska spela, avgörs först i maj.

– Klubbarna vill helst att vi ska vara klara i mars, men vi håller på så länge det behövs. Spelarkontrakten gäller till och med mars, men vi har gjort klart med förlängda om det behövs, säger Ahlgren Bloom.

SDHL-lagen har lyckats bra med att hålla nere smittspridningen under säsongen. Bara 15 matcher har behövts skjutas upp på grund av covid-19. En större spridning hos flera lag i månadsskiftet januari/februari gjorde att slutspelet fick flyttas fram en vecka.

– Vi har ett väldigt bra verksamhetsprotokoll i svensk ishockey och klubbarna har sett till att följa det på ett bra sätt, säger Ahlgren Bloom.

"Inte lika tajt"

Men protokollet är detsamma för alla högre serier och kollegorna i herrligan SHL, som har knappt tre veckor kvar av grundserien, har hittills tvingats flytta runt 90 matcher. Av dem är 56 stycken på grund av konstaterad smitta i något av lagen medan resterande flyttats som en följd av omgjorda spelscheman.

– Man kan bara spekulera i varför det är så stor skillnad. Vi reser inte i samma utsträckning och har inte lika tajt spelschema som i SHL. Sedan har vi inte testat i samma utsträckning, men så fort det har funnits symptom i ett lag har alla testats, säger Ahlgren Bloom.

SHL:s sportchef Johan Hemlin framhåller att de gjort över 12 000 tester och att spelare som är symptomfria också testats. Totalt spelas 364 grundseriematcher i SHL medan SDHL:s grundseriesäsong innehöll 180 matcher. Det innebär att åtta procent av SDHL:s matcher fått flyttas av smittskäl medan motsvarande siffra för SHL hittills är över 25 procent.

TT: Är tjejerna mer ansvarsfulla än killarna?

Annons

– Om man ser det rent generellt så har kvinnor kanske bättre hygien, men det är bara spekulationer. Alla ligor följer samma protokoll och gör det på ett bra sätt, säger Gizela Ahlgren Bloom som under sin aktiva karriär spelade i Damkronorna och tog två SM-guld med AIK.

Fakta: Så fortsätter slutspelet

Onsdag, semifinal 3 i bäst av 5: Luleå–Djurgården (2–0 i matcher), Brynäs–HV71 (2–0).

Kommande semifinaler: Ev 11 och 12 mars.

Finalserien, bäst av 5 matcher, speldatum: 15, 17, 19, eventuellt 21 och 22 mars.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons