Ståhl tillbaka – siktar på världsrekord
Bilderna som visar en jublande glad Daniel Ståhl hoppa häck på Khalifastadions löparbanor i Doha är redan klassiska – men mycket har hänt sedan 27-åringen bärgade sitt efterlängtade VM-guld.
Coronapandemin sköt upp utomhussäsongen 2020 rejält, och när Ståhl i kväll äntligen får kliva in i Bislett stadions diskusbur blir det hans första tävling på över åtta månader.
– Att få resa runt i världen och bara tävla. Det är vad man saknat, säger Ståhl.
Att det är under minst sagt ovanliga förhållanden som "Impossible Games" (som den norska galan heter i år) äger rum spelar mindre roll.
– Det är bra ändå att vi får tävla. Men det är klart, det är ju striktare regler i Norge så man får ju hålla mer avstånd och ta mer hänsyn. Man får tvätta händerna noggrant, och så vidare. Det är bara bra att de får visa hela världen att de kan hålla den här tävlingen, säger Ståhl.
Landskamp mot Norge
Publiken får stanna hemma, löpare ställer upp på ovana distanser, Therese Johaug byter skidor mot springskor och Armand Duplantis ska försöka hoppa stav högre än vad rivalen Renaud Lavillenie gjorde ett par dagar tidigare.
I Daniel Ståhls fall är det en prestigefylld landskamp som väntar i det udda tävlingsupplägget, när han och Simon Pettersson tävlar tillsammans mot den norska duon Ola Stunes Isene och Sven Martin Skagestad.
– Det är en rolig grej och alla vi fyra har ju kastat långt i diskus och har bra "pers". Sen är det klart att det är lite tråkigt när det inte är så mycket folk på läktarna, det blir inte samma arenakänsla. Men det är fortfarande en tävling och då gäller det att kasta långt.
TT: Hur har det varit att bara träna på i Sverige under den här coronavåren?
– Det är klart att det är tråkiga tider, mycket folk som dör i Sverige och hela världen. Jättetråkigt. Men som sagt, Tegnell (Anders, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten) låter ju oss ha det öppet så vi får röra oss fritt – träna, gymma och kasta. Så det är kanon.
Siktar på världsrekord
TT: Hur långt borta är toppformen?
– Det kommer väl senare, förmodligen. Vi får ta det som det kommer med tävlingar och helt enkelt respektera att det är som det är just nu. Det är inga mästerskap i år. Kanske Finnkampen, kanske SM – vem vet?
En som hann slå friidrottsvärlden med häpnad – två gånger om – strax före pandemins utbrott var Armand Duplantis. Först när han satte nytt världsrekord i polska Torun (6,17 meter), och sedan när han i mitten av februari höjde den historiskt höga noteringen till 6,18 i Glasgow.
TT: Blir du extra taggad på att lyckas ta ett världsrekord efter vad "Mondo" presterat?
– Ja, jag blir jätteinspirerad när jag ser hur bra "Mondo" varit under sin inomhussäsong med nytt världsrekord ett par gånger. Det är kanon. Sen försöker jag också göra det, det är mitt mål för de två kommande åren, säger Daniel Ståhl.
Friidrottsgalan i Oslo inleds klockan 19.25 med stavhopp och diskustävlingen startar 20.08. SVT sänder.
Fakta: Daniel Ståhl
Född: 27 augusti 1992.
Klubb: Spårvägens FK.
Tränare: Vésteinn Hafsteinsson.
Mästerskapsmeriter: VM-guld 2019, EM-silver 2018, VM-silver 2017, femma i EM 2016, femma i VM 2015.
Personligt rekord: 71,86 (29 juni 2019 i Bottnaryd).
Kvar till världsrekordet: 2,22 meter upp till Jürgen Schults notering på 74,08 från 1986.
Fakta: Daniel Ståhl
I stället för en Diamond League-tävling med världens bästa friidrottare, anordnas en uppvisningstävling med i huvudsak norska och svenska deltagare. Ingen publik får vara på plats på Bislett.
Det kommer dock att finnas prispengar att tävla om. Internationella friidrottsförbundet går in med 50 000 dollar, motsvarande 460 000 kronor, i prispengar.
De flesta löpgrenarna avgörs på udda distanser. Den norske världsmästaren på 400 meter häck, Karsten Warholm, ska i ensamt majestät försöka sätta världsrekord på 300 meter häck.
De tre bröderna Ingebrigtsen ska möta ett kenyanskt gäng med bland andra världsmästaren på 1 500 meter, Timothy Cheruiyot, på 2 000 meter. Kenyanerna ska springa i Nairobi samtidigt som Ingebrigtsenbröderna springer på Bislett.
Skidstjärnan Therese Johaug ska försöka kvala in till VM på 10 000 meter i ett ensamlopp.
Svenskar: Armand Duplantis i stavhopp, Daniel Ståhl och Simon Pettersson i diskus, Wictor Petersson i kula.