Stålberg tvåmålsskytt mot Danmark

Han är VM-debutant och har kallats Tre Kronors doldis. Efter två mål i 6–4-segern mot Danmark vet de flesta svenska hockeysupportrar vem Viktor Stålberg är.
Sport • Publicerad 8 maj 2012

26-årige Stålberg fick inte spelet att stämma i de två första VM-matcherna. Men mot Danmark var det han, och Chicago-kompisen Marcus Krüger, som satte fart på den blågula målfesten.

Det hade bara gått 2.06 när Krüger sökte Stålberg. Passningen styrde på en dansk back fram till Stålberg som satte sitt första landslagsmål.

Efter drygt sex minuter kände sig Danmarks svenske förbundskapten Pär Bäckman tvungen att ta time out. Då hade Tre Kronors precis gjort 2–0 i numerärt överläge – det fanns olika uppgifter på om det var Johan Franzén eller Loui Eriksson som var sist på pucken.

Mardrömmen var dock inte över för Danmark. Den hade bara börjat.

Drömmål

I nästa power play bjöds 8 119 åskådare i Globen på ett mål som kommer att bli en klassiker. Och återigen var det förstakedjan som var på banan. Pucken gick som på ett snöre från Franzén, via Henrik Zetterberg till Loui Eriksson.

Tre Kronors fjärde mål var en repris på det första, med Stålberg som målskytt och Krüger som framspelare.

Det krävdes två hemmaspelare på utvisningsbänken för att Danmark, för första gången i matchen, skulle få tryck i anfallszonen – och då kom reduceringen, 1–4, bakom målvakten Jhonas Enroth.

Efter att Daniel Alfredsson och Jonas Brodin drygat ut ledningen till 6–1 i andra perioden släppte Tre Kronor något på koncentrationen. Det kunde ha stått laget dyrt.

När Malmöforwarden Morten Green gjorde 4–6, Danmarks tredje raka mål, drygt halvvägs in i tredje perioden hade matchen tagit en oväntad vändning.

Och Tre Kronor var pressat, inte minst eftersom Victor Hedman blev utvisad strax efteråt.

Guldfavorit

Men Sverige höll undan till tredje raka segern i turneringen. Senast Tre Kronor inledde ett VM lika bra, i Moskva 2007, fick laget nöja sig med en fjärdeplats. Nu är Pär Mårts landslag guldfavorit.

Samtidigt bör det påpekas: Danmark var, åtminstone i två och en halv period, för svagt för att vara en riktig värdemätare för Tre Kronor.

I nästa match på onsdag väntar Tyskland.

Taner Caliskan
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.