Annons

Stavhoppsstjärnan berättar: Jag blev våldtagen

Stavhopparen Michaela Meijer väljer nu att berätta om sitt barndomstrauma – att hon blev våldtagen av en person i hennes omgivning.
"Jag delar med mig av detta för att bryta tystnaden", skriver hon på Instagram.
– Vilken stark tjej hon är, säger förbundskaptenen Kajsa Bergqvist.
Friidrott • Publicerad 12 april 2023
Michaela Meijer. Arkivbild.
Michaela Meijer. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sveriges just nu främsta stavhoppare på damsidan berättar på Instagram genom organisationen Storasyster som erbjuder stöd till de som blivit utsatta för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp.

29-åringen skriver att hon har tur att ha människor i sin omgivning som såg och vågade pusha henne till att bryta tystnaden och "släppa ut mina demoner".

Annons

"När jag var liten blev jag våldtagen. På polisrapporten står det 'grov våldtäkt mot barn'. Det var ingen mörk gränd eller en okänd förövare, det var någon alla i min omgivning kände", skriver Meijer.

"Finns hjälp att få"

Det blev aldrig någon rättegång eftersom förövaren dog innan rättsprocessen hann bli färdig. Att hon nu berättar om barndomshändelserna är för att hjälpa andra.

"Jag delar med mig av detta för att bryta tystnaden, för att ni inte ska känna er ensamma och för att ni ska veta att det finns hjälp och stöd att få."

Meijer skriver att hon hållit tyst i många år för att inte såra sina närmaste.

"Men skadan var redan skedd, mot ett barn, och det är hit jag vill komma med den här texten. Ingen, speciellt ett litet barn, ska behöva bära på eller gå igenom något liknande."

Hyllas av Bergqvist

Att Meijer nu berättar om att hon i flera år utsattes för sexuella övergrepp hyllas av förbundskaptenen Kajsa Bergqvist.

– Hon är en otrolig fajter och det här sätter det i ännu klarare ljus. Hur hon har fajtats och nått sådana framgångar inom friidrotten, trots ett sådant bagage. Hon var också med om en allvarlig bilolycka för mindre än två år sedan som hon har kämpat sig tillbaka till världseliten från. Med den här historien i åtanke, vilken stark tjej hon är. Helt otroligt, säger Bergqvist till TT.

Förbundskaptenen säger att Meijer berättade om övergreppen för henne för ett par veckor sedan.

– Man blir ju så ledsen, och bestört, chockad, av vad hon berättade. Sedan är det ju skilt på vad som är kopplat till friidrotten eller inte. Att hon vågar berätta nu tycker jag är så tufft och så modigt för jag tror att mörkertalet är långt högre än vad man vet. De flesta väljer tystnaden och nu bryter hon den och jag beundrar verkligen henne för det.

Bergqvist berättar vidare att Meijer erbjudits förbundets fulla stöd och resurser.

Michaela Meijer tävlar för Örgryte IS och har det svenska rekordet på 4,83 meter från 2020. Hon har varit med i flera internationella mästerskap och har två silver från ungdoms-VM och U23-EM som främsta resultat. Hon kom femma i EM 2016.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons