Stian i landslaget

Lagom till seriepremiären har IFK Ystads spelmotor Stian Tönnesen fått ett lika glatt som oväntat besked - att han tagits ut i det norska landslag som i nästa vecka spelar en miniturnering i Øystese/Hordaland mot Danmark och Grönland.
Sport • Publicerad 18 september 2002

- Landslaget är ingenting jag gått och tänkt på. Därför blev jag väldigt överraskad när jag fick beskedet. En härlig kick och ett kvitto på att man gjort någonting bra, säger Stian som alltså sent omsider uppmärksammats av den norska landslagsledningen Men det blir faktiskt inte första gången som IFK Ystads spelskicklige mittnia får dra på sig det norska landslagsstället. - För väldigt många år sedan, kanske tio år sedan, var jag med i ett B-betonat landslag som man kanske inte riktigt kan räkna. Detta däremot blir min första riktiga landskamp, säger Stian som hunnit bli 28 år gammal. Den här gången handlar det definitivt inte om något B-betonat landslag. Förbundskapten Gunnar Pettersen har tagit ut det bästa som står till förfogande med två undantag, de tidigare Nordhornspelarna och numera Barcelonaproffsen Frode Hagen och Glenn Solberg som inte kommer loss från sin nuvarande klubb. När fick du reda på att du skulle vara med? - Gunnar försökte ringa mig när vi var på Cypern. Så det var då jag fick redan på det. Känner du spelarna i truppen? - Ja, de allra flesta har jag sett och känner med undantag för ett par 79:or och 80:or som spela hemma i Norge. Dom känner jag inte till. Trots att Stian åker i väg fyra dagar missar han ingen match med IFK Ystad. - Stämmer. Vi möter Guif här hemma på söndag och på måndag åker jag till Bergen. Jag kommer hem igen på torsdag, lagom till matchen mot Tumba i Österporthallen. Så det blir rätt mycket handboll framöver. Under dagarna i Norge blir det träningsläger och således två matcher, mot Grönland (på måndag) och mot Danmark (onsdag), två länder som båda förbereder sig för VM-slutspelet i Portugal nästa år. - Meningen var att Slovenien skulle deltagit men de har lämnat återbud och har ersatts av Grönland. Träningsturneringen för Norges del är ett led i förberedelserna inför EM-kvalet i januari. Men Stian vågar inte tro på något EM-kval, långt mindre på ett EM-slutspel. - Nej, Norge har redan två mycket duktiga mittnior i Glenn Solberg och Christian Berge så det blir relativt svårt att ta en plats i dom sammanhangen. Men visst, chansen finns ju.

Jan Andersson jan.andersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.