Annons

Stjärnan stannade i Ryssland: "Ville inte chansa"

När andra svenskar lämnade ryska hockeyligan KHL valde Adam Reideborn att fullfölja sitt kontrakt med armélaget CSKA Moskva.
Nu förklarar målvakten beslutet.
– Alla får tycka vad de vill, säger han.
Ishockey • Publicerad 16 oktober 2023
Adam Reideborn. Arkivbild.
Adam Reideborn. Arkivbild.Foto: Roman Koksarov/AP/TT

Adam Reideborn har inte velat prata med svenska medier tidigare. 31-åringen har varit hårt kritiserad för sitt beslut att stanna i Ryssland efter invasionen av Ukraina.

– Det var många tankar och funderingar. Vi var fyra svenskar i CSKA när kriget startade och vi pratade mycket med varandra, övriga spelare och ledningen. Det vi fokuserade på var om vi skulle behöva vara oroliga och hur vi skulle göra, säger Reideborn till Aftonbladet.

Annons

Efter att ha spelat färdigt säsongen 2021-2022 valde Reideborn att efter en tid i Sverige att åka tillbaka till den ryska huvudstaden för att även spela 2022-2023 för arméns lag.

"Tagit samma beslut i dag"

Enligt Reideborn, som numera spelar för schweiziska Bern, riskerade han några miljoner kronor i böter om han hade brutit kontraktet.

– Jag visste inte exakt vilka konsekvenserna skulle bli. Jag valde att inte hamna utan lag eller bli utan transferkort om CSKA höll kvar det. Då beslöt jag mig för att åka tillbaka. Jag hade tagit samma beslut i dag, tror jag.

Kritiken från andra tar Reideborn med ro.

Vill spela i Sverige

– Alla får tycka vad de vill. Min situation var så att jag inte ville chansa. Jag ville spela ishockey och visste inte vad som skulle hända om jag inte åkte tillbaka. Jag är målvakt och den spelarmarknaden är mindre, det kändes inte värt att börja bråka med klubben.

KHL-spelare är stoppade från spel i Tre Kronor och svenska lag har valt att inte värva därifrån. Hans framtid i Sverige är således osäker.

Adam Reideborn konstaterar att "vi får se vad konsekvenserna blir", men säger att han gärna spelar i Sverige igen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons