Lloyd efter bronset: "Vi vände på allt"

Hörnmål och volley av Megan Rapinoe, två djupledslöpningar av Carli Lloyd.
Stjärnduon såg till att USA knep en OS-medalj i Tokyo.
Fotboll • Publicerad 5 augusti 2021
Megan Rapinoe, höger, och Carli Lloyd stod för två mål vardera och sköt OS-bronset till USA.Foto: Andre Penner/AP/TT

Jessie Flemings straffmål i semifinalen sköt Kanada vidare till finalen mot Sverige – och grusade USA:s drömmar om OS-guld.

Där och då handlade det för USA om att mobilisera ny kraft och hitta motivation för att åtminstone få resa hem från Tokyo-OS med medalj.

Vägen dit bestod bland annat av två lagmöten.

– Man går igenom utmaningar i turneringar och man försöker hitta lösningar på det, säger Carli Lloyd.

– Vi fick ett slag i ansiktet i första matchen mot Sverige och sedan kunde vi inte hitta vår väg efter det. Förlusten mot Kanada kändes inte alls bra.

– Det var viktigt för alla att höra att den här medaljen, tredjeplatsen, vi skulle spela för var lika viktig som om det vore en guldmatch.

Med ny energi blev bronsmötet med Australien – med svenske Tony Gustavsson som förbundskapten – en mumsbit.

– Sättet som ni alla såg oss att spela: det var USA:s mentalitet. Vi spelade bra, vi gjorde några fina mål och är extremt nöjda hur vi vände på allt, säger Lloyd.

– Vi åker hem med en medalj och det finns ingen bättre känsla än det.

Slog till hörna

Inledningsvis var det mycket tack vare stjärnan Megan Rapinoes show.

Med två fina mål visade hon regerande världsmästaren USA vägen till medalj.

1–0 i åttonde minuten: 36-åringen slog hörnan hårt och inåtskruvat, målvakten Teagan Micah hamnade fel och bollen smet in i det australiska målet.

2–1 i 21:a minuten: Australien försökte rensa bort USA:s inlägg men Alanna Kennedy fick varken träffen eller riktningen som hon önskade. I stället blev det ett perfekt upplägg för Rapinoe. Stjärnan drog till direkt på volley och satte 2–1 i krysset bakom Micah.

Två mål av Lloyd

Efter Rapinoes uppvisning tog en annan stjärna vid: Carli Lloyd.

3–1 prickade 39-åringen in på tilläggstid. Anfallaren stack i djupet, tajmade Lindsey Horans instick perfekt och utökade ledningen när hon placerade in bollen i Micahs bortre hörn.

Tidigt i andra höll hon sig framme igen. 39-åringen tog en ny löpning, fick tag på Alanna Kennedys svaga hemåtnick och överlistade sedan enkelt Micah i 51:a minuten.

Sam Kerr kvitterade till 1–1, Caitlin Foord satte 2–4 och Emily Gielnik gjorde 3–4 i 90:e men Australien var aldrig nära att matcha USA om bronsmedaljen.