Annons

Stjärnor nobbar landslaget – missar kvalmatcher

Efter ett missat EM-slutspel inleds Sveriges jakt på nästa mästerskap.
Och Blågult får göra det utan stjärnorna Amanda Zahui och Regan Magarity.
– Tråkigt, säger landslagsansvarige Lars Johansson till SVT inför EM-kvalet.
Basket • Publicerad 16 oktober 2023
Amanda Zahui., Arkivbild.
Amanda Zahui., Arkivbild.Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

Två raka kvartsfinaler följdes av ett missat EM-slutspel.

När Sverige inleder kvalspelet till EM 2025, som avgörs i Tyskland, Italien, Grekland och Tjeckien, får landslaget klara sig utan två av sina stjärnor.

Annons

Amanda Zahui och Regan Magarity har valt att tacka nej till matcherna mot Storbritannien och Danmark den 9 respektive 12 november.

– Amanda ville vi förstås väldigt gärna ha med, men hon meddelade så sent som i tisdags att hon inte vill vara med av personliga orsaker, så hon gjorde sig inte uttagningsbar, säger landslagsansvarige Lars Johansson.

– Regan Magarity hade vi samtal med i veckan. Hon har en problematisk skadehistorik och ser möjlighet att under landslagsfönstret jobba med rehabilitering av skadan, ett återhämtningsfönster.

Fakta: Svenska kvaltruppen

Elin Eldebrink, Södertälje, Frida Eldebrink, Södertälje, Nathalie Fontaine, Cankaya, Elin Gustavsson, Lublin, Louice Halvarsson, Södertälje, Lovisa Hjern, Norrköping, Klara Lundquist, Södertälje, Allis Nyström, Luleå, Ellen Nyström, Sepsi, Astrid Sandberg Frankl, Östersund, Tilda Trygger, Valencia, Stephanie Visscher, Uppsala, Fanny Wadling, Luleå, Matilda Åhlberg, Norrköping.

Fakta: Så spelas EM-kvalet

Mästerskapet spelas 2025 och avgörs i Tyskland, Italien, Grekland och Tjeckien. Sveriges kvalgrupp består av Storbritannien, Danmark och Estland. Blågult behöver vinna gruppen eller vara en av de fyra bästa tvåorna för att kvalificera sig till mästerskapet.

Kvalet avgörs under tre fönster: 9-12 november 2023, 7-10 november 2024 och 6-9 februari 2025.

Källa: Svenska basketförbundet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons