Annons

Stockholm öppnar utomhusträningen igen

Från och med lördag är det grönt ljus för organiserad utomhusträning både för vuxna och barn i Stockholm, meddelar regionen.
Coronaviruset • Publicerad 15 januari 2021
Det är klart för att börja träna från 16 januari i Stockholm. Arkivbild.
Det är klart för att börja träna från 16 januari i Stockholm. Arkivbild.Foto: NTB Scanpix/TT/Arkiv

Den 22 december uppmanade smittskyddsläkaren invånarna att avstå från organiserad utomhusträning fram till den 24 januari. Detta beslut upphör nu att gälla på lördag.

Det är fortsatt en allvarsam situation säger Maria Rotzén Östlund, men tillägger:

Annons

– Nu är det lite lättare i Stockholm, lite färre bekräftade fall, även om det kan bero på olika saker. Men vi ser också att det lättar något på sjukhusen och då tycker vi att det här beslutet kan ändras så att man kan börja med idrotten igen för det är viktigt för folkhälsan och för barn och ungdomars möjligheter att röra på sig, säger hon.

Öppnar successivt

Från och med lördag går det bra att bedriva föreningsledd organiserad träning under förutsättning att det sker enligt Folkhälsomyndighetens råd. Och på måndag kan kommunerna i Stockholms län börja öppna de utomhusanläggningar som tidigare hållits stängda, till exempel isar och hockeyrinkar utomhus.

– Man kommer att öppna successivt från och med måndag då man har olika möjligheter att öppna upp. Det handlar bland annat om rent praktiska saker som att ploga isbanor och spåra skidspår, så allt kommer inte att vara klart till på måndag, säger Maria Rotzén Östlund och betonar:

– Jag vill inskärpa att det inte är läge att ropa hej eller att faran är över. Nu måste vi verkligen fortsätta att hålla i och inte trängas om man öppnar upp isarna. Vi måste fortsätta hålla alla rekommendationer och regler, säger hon.

När det gäller anläggningar för idrott inomhus ska de fortsatt hållas stängda till och med 24 januari.

Träning stoppades

Många kommuner stängde ner alla idrottsanläggningar för barn och unga, såväl inomhus som utomhus, efter regeringens besked i december att alla icke nödvändiga kommunala verksamheter borde stängas omedelbart.

Folkhälsomyndigheten (FHM) gick ut med ett förtydligande om att det är okej att träna på utomhusanläggningar, så länge föreskrifterna och de allmänna råden följs när det gäller att förhindra smittspridning.

Region Stockholm ansåg däremot att organiserad utomhusträning bör undvikas till slutet av januari, och att det även gäller yngre barn och ungdomar. Detta med hänvisning till att Stockholm borde vara stramare och hårdare än landet som helhet på grund av läget i sjukvården.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons