Annons

Stor guide inför mästerskapsmånaden

Den stora mästerskapsmånaden är här – med mängder av svenska guldchanser.
Under fyra veckor avgörs VM i alpint, skidskytte och skidor.
Här är en guide med det viktigaste du behöver veta.
Skidsport • Publicerad 3 februari 2023
Frida Karlsson vann Tour de Ski för en knapp månad sedan och är ett svenskt guldhopp i skid-VM. Arkivbild.
Frida Karlsson vann Tour de Ski för en knapp månad sedan och är ett svenskt guldhopp i skid-VM. Arkivbild.Foto: Heikki Saukkomaa/NTB/TT
Mikaela Shiffrin har dominerat stort i världscupen i vinter och är bara en seger från Ingemar Stenmarks rekord på 86 vinster. Håller amerikanskan för favorittrycket i alpina VM? Arkivbild.
Mikaela Shiffrin har dominerat stort i världscupen i vinter och är bara en seger från Ingemar Stenmarks rekord på 86 vinster. Håller amerikanskan för favorittrycket i alpina VM? Arkivbild.Foto: Piermarco Tacca/AP/TT
Elvira Öberg ligger tvåa i den totala världscupen. Det gör henne till det största svenska guldhoppet i skidskytte-VM. Arkivbild.
Elvira Öberg ligger tvåa i den totala världscupen. Det gör henne till det största svenska guldhoppet i skidskytte-VM. Arkivbild.Foto: Matthias Schrader/AP/TT
Jonna Sundling (främst) och Maja Dahlqvist vann sprintstafetten i skid-VM 2021. Kan de upprepa bedriften i Planica? Arkivbild.
Jonna Sundling (främst) och Maja Dahlqvist vann sprintstafetten i skid-VM 2021. Kan de upprepa bedriften i Planica? Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

+ Alpint

Var: Méribel och Courchevel, Frankrike.

Annons

När: 6–19 februari.

Tv/radio: TV6/Viaplay och P4 Radiosporten.

Svenska medaljhopp

Når hon i närheten av formen från förra säsongen är Sara Hector med i kampen om medaljerna i storslalom. Anna Swenn Larsson tog den senaste svenska VM-medaljen i och med silvret hemma i Åre för fyra år sedan. Fajtas om medalj igen. I lagtävlingen har Sverige silvret från 2021 att försvara. I sina bästa stunder kan Kristoffer Jakobsen slå alla i slalomen.

Så gick det i VM 2021: Sara Hector, Estelle Alphand, Kristoffer Jakobsen och Mattias Rönngren tog Sveriges enda medalj. Ett silver i lagtävlingen.

Ska stjärnorna lyckas?

Mikaela Shiffrins dominans i vinter gör henne till storfavorit i flera discipliner. Amerikanskan har redan vunnit sex VM-guld. Stämmer det för henne lär det bli några till. Schweizaren Marco Odermatt leder världscupen i både storslalom och super-G och är klar favorit i båda grenarna. Norrmannen Aleksander Aamodt Kilde jagar en dubbel i störtlopp och super-G. Främsta utmanaren är Vincent Kriechmayr. Österrikaren vann VM-gulden i grenarna i Cortina för två år sedan.

Svenska truppen: Damer: Anna Swenn Larsson, Hanna Aronsson Elfman, Estelle Alphand, Sara Hector. Herrar: Kristoffer Jakobsen, Mattias Rönngren.

Programmet

Måndag 6 februari

Annons

11.00 och 14.30: Kombination (super-G och slalom), damer.

Tisdag 7 februari

11.00 och 14.30: Kombination (super-G och slalom), herrar.

Onsdag 8 februari

11.30: Super-G, damer.

Torsdag 9 februari

11.30: Super-G, herrar.

Lördag 11 februari

11.30: Störtlopp, damer.

Söndag 12 februari

Annons

11.00: Störtlopp, herrar.

Tisdag 14 februari

12.15: Lagtävling

Onsdag 15 februari

12.00: Parallellslalom, damer och herrar.

Torsdag 16 februari

10.00 och 13.30: Storslalom, damer.

Fredag 17 februari

10.00 och 13.30: Storslalom, herrar.

Lördag 18 februari

Annons

10.00 och 13.30: Slalom, damer.

Söndag 19 februari

10.00 och 13.30: Slalom, herrar.

+ Skidskytte

Var: Oberhof, Tyskland.

När: 8–19 februari.

Tv/radio: SVT/P4 Radiosporten.

Svenska medaljhopp

Elvira Öberg ligger tvåa i totala världscupen och är ett guldhopp på alla distanser. Storasyster Hanna börjar hitta formen efter svajigt skytte och sjukdom runt jul och har kanske sin största medaljchans i distansloppet. Systrarna Öberg anför damstafettlaget som vann OS-guld i Peking och har vunnit en världscupstafett i vinter. På herrsidan är Martin Ponsiluoma det största hoppet efter en seger och en andraplats under säsongen. Sebastian Samuelsson famlar efter formen.

Så gick det VM 2021: Sex svenska medaljer. Martin Ponsiluoma skrällde och vann sprinten. Sebastian Samuelsson tog silver i jaktstarten. Hanna Öberg slutade tvåa i distansen. Dessutom blev det tre stafettmedaljer – silver i herrstafetten och brons mixedstafetten samt singelmixedstafetten.

Annons

Norska dominansen

Går det att stoppa det suveräna norska herrlaget? Johannes Thingnes Bø har vunnit elva individuella lopp och i världscuptoppen är det tre norrmän; Bø skuggas av Sturla Holm Lægreid och Vetle Sjåstad Christiansen.

Svenska truppen: Damer: Elvira Öberg, Hanna Öberg, Linn Persson, Anna Magnusson, Mona Brorsson. Herrar: Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin, Peppe Femling, Emil Nykvist.

Programmet

Onsdag 8 februari

14.45: Mixedstafett, 4x6 km.

Fredag 10 februari

14.30: Sprint, 7,5 km, damer.

Lördag 11 februari

14.30: Sprint, 10 km, herrar.

Annons

Söndag 12 februari

13.25: Jaktstart, 10 km, damer.

15.30: Jaktstart, 12.5 km, herrar.

Tisdag 14 februari

14.30: 20 km, herrar.

Onsdag 15 februari

14.30: 15 km, damer.

Torsdag 16 februari

15.10: Singelmixedstafett.

Lördag 18 februari

Annons

11.45: Stafett, 4x7,5 km, herrar.

15.00: Stafett, 4x6 km, damer.

Söndag 19 februari

12.30: Masstart, 15 km, herrar.

15.15: Masstart, 12,5 km, damer.

+ Längdskidor

Var: Planica, Slovenien.

När: 22 februari–5 mars.

Tv/radio: TV6/Viaplay och P4 Radiosporten.

Svenska medaljhopp

Annons

Det har varit två raka VM utan svenska herrmedaljer och det är åter på damsidan de största medaljchanserna finns. Inte minst i den klassiska sprinten där åkare som Jonna Sundling, Emma Ribom och Maja Dahlqvist alla har chans på guldet. Dessutom finns en joker i Linn Svahn, som är tillbaka efter två års skadefrånvaro. Det finns också ett visst ljus i det tidigare herrmörkret; William Poromaa har efter årsskiftet tagit flera individuella pallplatser i världscupen samtidigt som också Calle Halfvarsson visat framfötterna tidigare under vintern.

Så gick det i VM 2021: Sju svenska medaljer – alla på damsidan. Jonna Sundling blev blågul VM-drottning med två guld i sprint och sprintstafett (tillsammans med Maja Dahlqvist). Frida Karlsson tog dubbla silver i skiathlon och på 10 kilometer – i båda loppen blev Ebba Andersson trea – och dessutom ett brons på tremilen.

Vem ska stoppa Klæbo?

Johannes Høsflot Klæbo har varit sensationellt bra hela vintern. Segern i Tour de Ski, där norrmannen vann sex av sju etapper, visade att 26-åringen är en guldaspirant i samtliga VM-lopp. För spänningens skull var det därför glädjande att se Richard Jouves insats i Les Rousses i slutet av januari. Där spurtade fransmannen ner just Klæbo på VM-distansen klassisk sprint.

Luckan efter Johaug

När Therese Johaug lade av förlorade längdsporten en av sina allra största stjärnor. Samtidigt har det blivit mer spännande att följa distansloppen på damsidan. I vinter har segrarna i världscupdistanser delats mellan inte mindre än sju olika åkare. Frida Karlsson imponerade stort när hon vann Tour de Ski vid årsskiftet – men har hon hunnit återhämta sig efter den urladdningen?

Svenska truppen: Damer: Ebba Andersson, Maja Dahlqvist, Johanna Hagström, Moa Ilar, Frida Karlsson, Emma Ribom, Jonna Sundling, Linn Svahn. Herrar: Edvin Anger, Calle Halfvarsson, William Poromaa, Eric Rosjö, Jens Burman, Johan Häggström, Marcus Grate.

Programmet

Onsdag 22 februari

12.00: Kvalificeringslopp, 5 km, damer, fri stil.

Annons

13.30: Kvalificeringslopp, 10 km, herrar, fri stil.

Torsdag 23 februari

12.00: Sprint, damer och herrar, klassisk stil, kval.

14.30: Sprint, damer och herrar, klassisk stil, finalpass.

Fredag 24 februari

15.30: Skiathlon, 30 km, herrar.

Lördag 25 februari

14.00: Skiathlon, 15 km, damer.

Söndag 26 februari

11.30: Sprintstafett, damer och herrar, fri stil, kval.

Annons

13.30: Sprintstafett, damer och herrar, fristil, finalpass.

Tisdag 28 februari

12.30: 10 km, damer, fri stil.

Onsdag 1 mars

12.30: 15 km, herrar, fri stil.

Torsdag 2 mars

12.30: Stafett, damer, 4x5 km.

Fredag 3 mars

12.30: Stafett, herrar, 4x10 km.

Lördag 4 mars

Annons

12.00: 30 km, damer, klassisk stil.

Söndag 5 mars

12.00: 50 km, herrar, klassisk stil.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons