Annons

Storklubbarnas tuffa start: Noll poäng och kris

Noll poäng och krisstämpel efter två matcher. Det är verkligheten för de båda storklubbarna AIK och IFK Göteborg i säsongsinledningen av allsvenskan.
– Det är svårare att heta AIK eller IFK Göteborg än Degerfors i det här läget, säger Emelie Ölander, expert i Discovery+.
Fotboll • Publicerad 13 april 2023
Andreas Brännström är ny tränare i AIK för säsongen. Arkivbild.
Andreas Brännström är ny tränare i AIK för säsongen. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Både AIK och Göteborg har inlett den allsvenska säsongen på sämsta tänkbara sätt. Två förluster av två möjliga, där det sistnämnda laget i de inledande matcherna mot Värnamo och Kalmar inte ens lyckats göra mål.

Med det i bagaget är det nu två pressade lag som ska möta Hammarby respektive Malmö i den kommande omgången.

Annons

– Pressen är oerhört stor. Med stora supporterskaror, den historiken de har så är de två av landets största klubbar och pressen kommer därefter. Det är svårare att heta AIK eller IFK Göteborg än Degerfors i det här läget, säger Emelie Ölander.

AIK har inlett säsongen med att förlora med 1–2 mot nykomlingen Halmstad för att därefter följa upp med ännu en förlust med 0–3 mot Norrköping.

IFK Göteborg i sin tur inledde med att förlora med 0–1 mot Värnamo och därefter blev det förlust mot Kalmar FF med 0–2.

Problem på och utanför planen

I kombination med uteblivna resultat är det turbulent även utanför fotbollsplanen.

IFK Göteborg har sparkat Mikael Stahre och samtidigt som de söker en ny tränare leds laget av Alexander Tengryd och William Lundin.

AIK har inför säsongen tagit in Andreas Brännström som ny tränare. För tillfället har klubben ingen sportchef då vd:n Manuel Lindberg har tagit tjänstledigt.

– Krisen handlar både om resultaten och om det som sker i organisationerna, säger Emelie Ölander.

Trots att både AIK och Göteborg är i botten av tabellen är det ändå Brännström som är mest pressad, menar Ölander.

– IFK Göteborg har ändå varit tydliga med att de letar efter en ny tränare. Så den pressen de (Tengryd och Lundin) känner är minimal i jämförelse med det Andreas Brännström känner, säger hon och fortsätter:

– Brännström har inte fått de bästa men inte heller de sämsta förutsättningarna, han har exempelvis inte fått vara med och bygga laget när det kommer till spelarförvärv. Även om det kan finnas en förståelse för det så är det en resultatinriktad bransch och om han förlorar derbyt på söndag då hänger han löst.

Uträknade från SM-guldet

Annons

Samtidigt som AIK möter Stockholmsrivalen Hammarby på söndag tar Göteborg emot Malmö FF på måndag.

– Det kan nog vara ganska skönt för IFK att få möta Malmö där man vet att man slår ur underläge. Nu har man haft två matcher mot Värnamo och Kalmar där man förväntas ta poäng, men om de skulle spela tre raka matcher utan att göra mål, då kan vi nog få se publiken på Ullevi bua.

Historiskt sett har det dessutom varit väldigt viktigt att få en bra start.

– Om man inte vinner första matchen så är man statistiskt sett redan uträknade från att ta SM-guld. Det var länge sedan ett lag som förlorade första matchen sedan vann SM-guld. Men för de här två lagen var det väl aldrig realistiskt att förvänta sig SM-guld den här säsongen utan det är helt andra tabellplaceringar man ska sikta in sig på, säger Emelie Ölander.

Fakta: Tredje omgången i allsvenskan

Lördag

Elfsborg–Brommapojkarna (klockan 15.00)

BK Häcken–Kalmar FF (17.30)

Söndag

AIK–Hammarby (15.00)

IFK Norrköping–Värnamo (15.00)

Halmstad–Djurgården (17.30)

Mjällby–Degerfors (17.30)

Måndag

Varberg–Sirius (19.00)

IFK Göteborg–Malmö FF (19.10)

Fakta: Krisen i AIK och IFK Göteborg

+ AIK

Efter två omgångar ligger AIK sist i allsvenskan på noll poäng och 1–5 i målskillnad. Det är den sämsta säsonginledningen för klubben på 44 år.

Det är även turbulent utanför planen. I november förra året fick sportchefen Henrik Jurelius sparken och då tog vd:n Manuel Lindberg över som tillförordnad sportchef, samtidigt som han hade kvar sina tidigare arbetsuppgifter som vd.

Men så sent som i början av april meddelade AIK att Lindberg tagit tjänstledigt fram till och med 20 april till följd av hög arbetsbelastning. Under tiden har Fredrik Söderberg, som var tillförordnad vd under början av förra året, tagit över Lindbergs arbetsuppgifter.

Förra året slutade AIK på en femteplats i allsvenskan. Senaste SM-guldet kom 2018.

+ IFK Göteborg

Efter två omgångar ligger IFK Göteborg näst sist på noll poäng och 0–3 i målskillnad.

Bara några veckor innan den allsvenska premiären kom beskedet att tränaren Mikael Stahre fått sparken. Tills vidare leds laget av tillfälliga tränarduon Alexander Tengryd och William Lundin.

Sedan 2020 har klubben gjort sig av med tre tränare: Poya Asbaghi, Roland Nilsson och Mikael Stahre.

Förutom tränarkaoset saknar klubben en sportchef och stort ansvar vilar på klubbdirektören Håkan Mild.

Förra året slutade Göteborg på en åttondeplats. Allsvenskan har man inte vunnit sedan 2007.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons