Annons

Strejken i spanska fotbollsligan över

Strejken i spanska damligan i fotboll är över. Parterna är överens om en höjning av minimilönerna och till helgens andra omgång ska matcherna spelas som planerat.
Fotboll • Publicerad torsdag 11:03
Barcelona, som vann damligan i Spanien senaste säsongen. Arkivbild.
Barcelona, som vann damligan i Spanien senaste säsongen. Arkivbild.Foto: Swen Pf'rtner/AP/TT

Det blev en kort strejk, enbart den första omgången av högsta ligan blev inställd.

Enligt överenskommelsen mellan fackförbunden och högsta ligan, Primera División Femenina (Liga F), höjs minimiårslönen för den här säsongen från 16 000 till 21 000 euro (cirka 250 000 kronor), till 22 500 euro nästa säsong och 23 500 euro säsongen 2025-26 skriver AS.

Annons

Det kan bli högre belopp om de kommersiella intäkterna ökar. Som jämförelse har herrligaspelarna en minimiårslön på 182 000 euro (2,15 miljoner kronor).

"Efter en ny och lång dag av förhandlingar under medling har Liga F och fackföreningarna nått en överenskommelse om minimilönen som gör att strejken kan avbrytas", säger Liga F i ett uttalande.

Det är enbart minimilönerna som det har nåtts en överenskommelse kring. Övriga frågor ska diskuteras vidare.

Det är inte klart när de uppskjutna matcherna från första omgången ska spelas. På fredagen startar Liga F med matchen Valencia–Real Madrid.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons