Annons

"Strumpeffekten" har lagt sig…

Hyfsat nära – men ändå så långt borta. Gröstorp förlorar sin andra raka match och "strumpeffekten" verkar ha kommit av sig.Eller?
Sport • Publicerad 25 januari 2005

– Nejdå, jag kör utan på torsdag också, säger tränaren Peter Gustavsson efter 2–6 mot topplaget Halmstad.

För er som inte känner till det har Gröstorps tränare Peter Gustavsson allt sedan matchen mot Rekord den 30 november coachat sitt lag utan strumpor på fötterna.

Annons

Den gången glömde han helt fotbeklädnaden på förhand men efter den matchen, som Gröstorp vann och som var startskottet på lagets fina vinterform, har Gustavsson medvetet lämnat fötterna bara som ett stänk av vidskepelse i jakten på viktiga elitseriepoäng.

Strumpeffekten verkar emellertid ha kommit av sig, Gröstorp förlorade i går sin andra raka match, men Gustavsson är fast besluten att fortsätta coacha utan strumpor.

– Ja, de åker i alla fall inte på till torsdagens match. Och vi gjorde ju faktiskt en riktigt hyfsad match mot Halmstad. Så där jättenära poäng var vi väl inte men 2-6 är siffror som inte direkt speglar matchbilden, säger Peter Gustavsson.

Gustavsson har rätt.

Gröstorp hängde med bra i många matcher men var inte tillräckligt kyliga i de avgörande ögonblicken. Undantaget var Mattias Stenberg som vände 0–2 i set till seger i en stenhård och mycket jämn match mot Wang Jian Feng i sin första match.

Så typiskt Stenberg att aldrig ge upp, aldrig skänka bort en millimeter i odödan och alltid, alltid kriga till sista blodsdroppen.

I karaktäristisk stil kämpade sig Gröstorps etta tillbaka in i matchen och spelade stundtals riktigt stor pingis i det avgörande setet som han vann med 11–7.

Hans avslutning – ett mördande piskrapp till backhand – var i absolut världsklass.

Sämre gick det för Stenberg mot gästernas högst rankade spelare, Fredrik Håkansson. Håkansson vann toppfajten med 3-1 i set trots att han tappade första set med hela 11–2.

Det gjorde han förresten också i sin första match, mot Gröstorps kines Zhang Yan.

Annons

Yan spelade bländande i första set men tappade sedan allt i de tre följande (se separat artikel).

Gröstorp hade i alla fall maxutdelning efter fyra spelade singlar då ställningen var 2–2 i matcher sedan Anders Persson, tillbaka i laget igen, nött sönder Henrik Olsson med en fröjdig attackpingis.

– Jag var mycket nöjd med 2–2 efter fyra matcher och trodde på lite chans då. Men om man ska rubba ett lag som Halmstad måste allt stämma för oss. Nu förlorade vi nyckelmatcherna även om det var små marginaler som avgjorde, säger Peter Gustavsson.

Med nyckelmatcher syftade Gröstorpstränaren i första hand på redan nämnde Stenbergs match mot Håkansson och på Olsson-derbyt mellan Andreas (Gröstorp) och Henrik (Halmstad) vid ställningen 5-2 till Halmstad. En match som präglades av spelarnas oförmåga att förvalta setbollar.

Andreas tappade första set efter ledning 10–9, i det andra var det ombytta roller (Henrik hade setboll, Andreas vände och vann) och i det fjärde setet ledde Gröstorps-Olsson med 11–10 för att sedan tappa tre raka bollar, förlora setet med 11–13 och matchen med 1–3.

Det blev också punkten för gårdagens tillställning.

Dessförinnan hade Anders Persson förlorat sin andra match, stabile Huang Dawei (vann bägge sina singlar) blev för svår i fyra set.

– Vi får vara hyfsat nöjda med vad vi presterade. Vi har spelat bra en längre period nu och har fått större respekt hos de andra lagen. Att Halmstad kommer hit med sitt bästa lag tyder på att de fruktar oss.

Anders Persson stod bredvid och nickade instämmande.

– Det är inte de här matcherna vi ska vinna. Alla poäng mot topplagen är en ren bonus.

Annons

Så sant så.

Men nu väntar två hyperviktiga matcher för Gröstorp. Först Ma-riedal borta redan i morgon, därefter möte med Lectus från Köping på tisdag.

Då duger det inte längre med hedersamma förluster.

Konstantin Foussianis

BORDTENNIS SIMRISHAMN
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons