Annons

Supermiraklet som krävs för EM-spel

Sverige lär missa fotbolls-EM i Tyskland – men än finns faktiskt en mikroskopisk chans till fortsatt kval.
Men då krävs rena supermiraklet av lag som Island, Montenegro och Israel.
Fotboll • Publicerad 16 oktober 2023
Förbundskapten Janne Andersson behöver i princip ett mirakel för att Sverige ska kunna nå fotbolls-EM.
Förbundskapten Janne Andersson behöver i princip ett mirakel för att Sverige ska kunna nå fotbolls-EM.Foto: Christine Olsson/TT

Sverige kan inte längre nå de två direktplatserna från kvalgrupp F. Däremot återstår en ytterst minimal möjlighet att gå vidare via det extrakval där tolv lag får kämpa om de tre sista EM-biljetterna utgående från resultaten i fjolårets Nations League (NL).

Eftersom Sverige blev sist i sin NL-grupp är dock den svenska chansen så liten så att den nästan inte finns. Och troligen är chansen väck redan på tisdagen, om Ungern besegrar Litauen i grupp G.

Annons

Vad som krävs för Sverige är – håll i hatten – att Ukraina, Albanien, Serbien, Montenegro, Slovenien, Finland, Rumänien, Israel och Island samtliga tar direktplatser från sina grupper. I så fall får Sverige en plats i extrakvalet i vår mot Bosnien och Hercegovina, Irland och Norge.

Det räcker med att ett av de här lagen faller ifrån för att EM ska vara definitivt kört, även matematiskt.

Grundregeln är att de fyra gruppsegrarna på varje Nations League-nivå (A, B och C) gör upp om var sin extraplats till EM. Om en gruppsegrare från Nations League redan kvalat in via det ordinarie kvalspelet går deras plats till den bästa grupptvåan och så vidare. Om det finns färre än fyra lag kvar på nivån som ännu inte kvalat in – vilket är högst troligt på framför allt A-nivån – så fyller man på nedifrån.

En specialregel säger i så fall att den första lediga platsen går till bästa gruppsegraren på D-nivån – det vill säga Estland. En annan specialregel säger att en gruppsegrare från nivå B eller C inte kan få möta lag från högre nivåer.

Fakta: Extrakvalet till EM

Så som ställningen i EM-kvalets grupper är just nu hamnar följande lag i vårens extrakval:

A-nivån: Kroatien, Nederländerna, Polen och Estland

B-nivån: Israel, Bosnien och Hercegovina, Finland och Ukraina

C-nivån: Georgien, Kazakstan, Luxemburg och Azerbajdzjan

Mycket lär dock ändras under de sista omgångarna. Enda lag i nuläget som är helt klart för extrakvalet är Georgien, som vann sin NL-grupp på nivå C och samtidigt inte kan bli etta eller tvåa i sin ordinarie kvalgrupp.

Även Kroatien, Italien, Nederländerna, Danmark, Israel, Bosnien och Hercegovina, Serbien, Finland, Grekland, Kazakstan och Luxemburg är garanterade att åtminstone få kvala vidare – även om flera av dem har chans att ta sig vidare direkt från sina grupper.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons