Annons

Supersviten sprack – nu är storlaget pressat

Efter 30 matcher och drygt ett halvår utan förlust förlorade Flensburg-Handewitt mot Ålborg – till råga på allt med fem mål.
Inför returen i svenskmötet är läget pressat.
Handboll • Publicerad 18 maj 2021
Hampus Wanne är en av sex svenskar på planen i Champions League-kvartsfinalen mellan Flensburg och Ålborg. Arkivbild.
Hampus Wanne är en av sex svenskar på planen i Champions League-kvartsfinalen mellan Flensburg och Ålborg. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Wanne, utsedd till handbolls-VM:s bäste vänstersexa tidigare i år, är en av sex svenskar på planen i onsdagens kvartsfinalretur i Champions League.

Hans Flensburg har haft en fantastisk säsong, men än är ingenting vunnet. I Bundesliga ligger laget på samma poäng med serieledande Kiel inför slutspurten, och i Champions League måste underläget 21–26 vändas efter bortamötet med Ålborg.

Annons

Den närmaste tiden ställs allt på sin spets.

– Den här perioden som väntar är anledningen till att man vill spela hos oss. Nu har vi chansen att ta oss till "final four" i Champions League och vinna Bundesliga, säger Hampus Wanne och konstaterar:

– Vi ska göra allt vi kan för att slå Ålborg med minst sex mål, men vi måste göra någonting annorlunda än vi gjorde där. Vi förlorade alldeles för många individuella dueller både framåt och bakåt.

"Inte jättekul"

Dessutom fanns ett gäng blågula landslagskompisar som glänste i Ålborg. Lukas Sandell och Felix Claar sköt åtta mål var och Mikael Aggefors räddade 46 procent av skotten i det som var Flensburgs första förlust sedan i oktober.

– Det säger rätt mycket om svensk herrhandboll att vi har så många spelare i stora roller i de största matcherna. Claar och Sandell gjorde det fantastiskt båda två och Aggefors har ju varit med ett tag, man vet att han har matcher där han stänger igen. Men det var ju inte jättekul att det hände just mot oss...

I det första mötet sköt Hampus Wanne fyra mål, Jim Gottfridsson prickade in fem. Svenskarna har nyckelroller om Flensburg ska hålla liv i drömmen om att upprepa Champions League-titeln för sju år sedan.

– Vi har fortfarande allt i egna händer och jag har varit väldigt imponerad av laget, hur vi har tacklat alla matcher, säger Wanne.

"Är skittrött"

För honom och många andra stjärnor är det en svettig säsong som nu går in i sin slutfas. Att kombinera spel i klubblaget med landslaget – där såväl VM som uppskjutna kval till OS och EM har stått på programmet i vår – sliter på krafterna.

– Man är skittrött, säger Wanne.

– Nu blev det så här för många med corona, det är inte optimalt för någon och det vet alla om. Men alternativet hade kunnat vara att inte spela alls, så jag tänker att det här året får man bita lite i det sura äpplet och vara glad att man får spela, även om det är extremt tungt för oss.

Annons

Den sista Bundesligaomgången spelas först under midsommarhelgen.

– Sedan blir det väl runt tio dagar innan vi sätter i gång med OS-förberedelser. Jag vet inte riktigt vad jag kan förvänta mig av ett OS eftersom jag aldrig har varit på ett. Men jag ser verkligen fram emot det, det ska bli riktigt coolt.

Fakta: Kvartsfinalerna i Champions League

Den här veckan avgörs vilka lag som kvalificerar sig för Champions Leagues "final four". Returmatcherna i kvartsfinalerna:

+ Flensburg-Handewitt–Ålborg (onsdag, 21–26 efter första mötet).

Svenskar: Hampus Wanne, Jim Gottfridsson (båda Flensburg), Mikael Aggefors, Felix Claar, Lukas Sandell och Jonas Samuelsson (alla Ålborg).

+ Paris Saint-Germain–Kiel (onsdag, 29–31).

Svenskar: Niklas Ekberg och Oskar Sunnefeldt (båda Kiel).

+ Barcelona–Brest (torsdag, 33–29).

+ Veszprem–Nantes (torsdag, 28–32).

Svensk: Andreas Nilsson (Veszprem).

"Final four" avgörs med semifinaler och final i Köln, 12–13 juni.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons