Annons

Svahn-avhopp när Sverige blev tvåa efter drama

Sverige blev tvåa i världscupstafetten – efter att Tyskland blivit diskade.
Samtidigt tog sig det svenska andralaget inte i mål efter ett sent avhopp av Linn Svahn.
– Riktigt tråkigt för Tyskland, säger Emma Ribom.
Skidor • Publicerad 5 februari 2023
Linn Svahn. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Emma Ribom och Ebba Andersson såg till att det svenska förstalaget var i ledning efter de två första sträckorna i italienska Toblach, innan Moa Ilar tog vid för den tredje sträckan.

Ilar gick inte lika bra i spåret och var drygt 30 sekunder bakom det norska förstalaget och Tyskland när hon växlade över till Jonna Sundling för den fjärde och sista sträckan.

Annons

– Det var tufft, när de började köra där framme gick det fort, säger Ilar till Viaplay.

Sundling mäktade inte med att åka i kapp norskorna och tyskorna utan fick i stället fajtas med det amerikanska förstalaget om den sista pallplatsen – det blev en rysare där Sundling till slut spurtade hem tredjeplatsen.

"Lite hårt"

Efter målgång förbättrades Sveriges plats ytterligare. Tyskland diskades efter att ha bytt sista åkaren från Coletta Rydzek till Sofie Krehl, vilket inte var anmält till internationella skidförbundet, Fis.

– Vi fick höra att juryn skulle kolla på något, riktigt tråkigt för Tyskland, det är ingenting som har med åkarna att göra, det handlar om att anmäla laget rätt, säger Ribom till Viaplay.

Sundling:

– Tråkigt när det blir så här, det är lite hårt. Men reglerna är så, det är väl bara att följa dem.

Det norska förstalaget vann, 26,7 sekunder före Sverige och i och med den tyska diskningen blev USA trea.

– Vi gjorde ett misstag, det var en tjej som var sjuk i morse på fjärdesträckan och enligt reglerna ska man ändra namn. Det missades. Regler är regler, de (tyska laget) är förkrossade så klart, säger Per Nilsson, tränare för det tyska damlandslaget till Viaplay.

Svahn hoppade av

Linn Svahn var det ja.

Strax före start meddelade skidlandslaget att Svahn hoppade av det svenska andralaget i stafetten, vilket innebar att Svahns lag inte kunde fullfölja tävlingen.

Annons

– Linn känner att det räcker med sprinten i helgen (Svahn blev femma i finalen), då vill vi ändå köra, det är så få gånger vi får testa stafett så vi kör de här andra tre, så får de köra de första tre sträckorna sedan hoppar vi av fjärde, sade landslagets damtränare Stefan Thomson till Viaplay innan start.

VM i slovenska Planica avgörs 22 februari–5 mars. Helgens världscuptävlingar i italienska Toblach var de sista innan världsmästerskapet.

Fakta: Sveriges stafettlag i Toblach

Damer

Lag 1: Emma Ribom, Ebba Andersson, Moa Ilar, Jonna Sundling.

Lag 2: Maja Dahlqvist, Moa Lundgren, Johanna Hagström.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons