Annons

Svahn om en comeback: "Måste vara vaksam"

Axeln känns stark och stabil.
Men med drygt en månad kvar till världscuppremiär vet Linn Svahn fortfarande inte när hon kan göra comeback.
Längdskidor • Publicerad 12 oktober 2022
Linn Svahn vet inte när hon gör comeback. Arkivbild.
Linn Svahn vet inte när hon gör comeback. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Förra hösten och på förvintern gjorde Linn Svahn två axeloperationer efter den skada hon ådrog sig i samband med en världscuptävling i Ulricehamn 2021. Hon har sedan kört ett disciplinerat rehabiliteringsprogram med sikte på VM i Planica i februari.

Just nu genomför 22-åringen ett träningsläger på Mallorca tillsammans med Frida Karlsson och Maja Dahlqvist. Hon berättar att träningen fungerar bra, men kan inte ge besked om datum för comebacken, trots att det bara är drygt en månad till Sverigepremiären i Bruksvallarna den 18-20 november.

Ingen tävlingsplan

Annons

– Jag har inte gjort upp någon tävlingsplan. Är fortfarande inne i en basträning. Det är ganska inrutat i det momentet jag håller på med. Nu belastar jag så hårt jag kan i träningsväg, säger Svahn och fortsätter:

– Jag kommer att ha en fullständig tävlingsplan klar när vi närmar oss säsongen. Jag vill vänta tills jag kommer på snö innan jag vet hur det svarar där.

Världscuppremiären i Ruka, Finland, den 25-27 november närmar sig. Svahn säger att det finns en chans att hon finns med när det vankas premiär, men det är ett beslut som får tas längre fram.

TT: Är VM fortfarande målet för dig?

– Ja, absolut. Annars hade jag inte lagt ner den här tiden.

Leva med axeln

Linn Svahn berättar att hon vill agera klokt i uppbyggnadsarbetet.

– Axeln är stark och stabil. Jag känner mig väldigt trygg med den. Det är min axel igen. Sedan är det fortfarande ett projekt att jobba med den.

Framöver handlar det om att vara vaksam så att axeln inte blir för sliten.

– Jag genomgick en stor operation. Jag måste jobba med det. Innan spelade det ingen roll vad jag gjorde. Nu är jag medveten att den belastning jag lägger i dag gör att jag måste jobba ut axeln så att jag kan ha samma belastning i morgon.

Ett exempel på inställningen är hennes nöjda kommentar om den mjuka asfalten i samband med uppladdningslägret på Mallorca.

Annons

– Det är bra eftersom vi lägger mycket tid på rullskidor och det ger skonsammare förhållanden för axlar och armbågar.

Liten kontakt

En som undrar hur det står till med Linn Svahn och när hon gör comeback är landslagets damtränare Stefan Thomson:

– Jag har inte så mycket insyn i vad Linn och Ola (Rawald, hennes tränare) gör. Linn har jag bara träffat en gång i år eftersom de valt att jobba tajt själva. Jag kommer att upprätta kontakt så jag vet i vilken fas de är inför säsongen.

Thomson fortsätter:

– Med en åkare med en sådan dignitet kan man vänta en stund. Sedan är det som med alla åkarna. Man måste hinna visa vilken kapacitet man har. Det är samma regler för alla. Det är alltid kul om våra toppåkare kan vara i gång tidigt och ju tidigare man kan använda dem i världscupen, desto bättre är det.

Fakta: Linn Svahns toppar och dalar

2019

December: Tar sin första världscupseger, en sprint i Davos.

2020

Mars: Säkrar segern i den totala sprintcupen efter totalt fyra sprintsegrar och en tredjeplats individuellt i världscupen. Dessutom tog hon två stafettsegrar med Maja Dahlqvist.

2021

+ Januari: Besegrar norska suveränen Therese Johaug i ett klassiskt lopp i världscupen i Falun.

+ Februari: Skadar axeln allvarligt vid ett fall i världscupen i Ulricehamn.

Kommer till sitt första VM som sprintfavorit. Gör ett misslyckat startförsök i VM-sprinten i Oberstdorf. Axelskadan sätter stopp.

+ April: Gör sin senaste tävling när hon kommer femma i SM-tremilen i Kalix.

+ Juni: Berättar på en presskonferens att hon inte kommer att delta i landslagens höghöjdsläger under sommaren. Axeln är inte bra.

+ Augusti: Rehabträningen fungerar inte. Läkarteamet ser ingen lösning.

+ September: Tvingas till sin första operation av axeln, vilket innebär att hon missar OS i Peking. Landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson är självkritisk till sitt eget agerande under skadeprocessen.

+ November: I en Expressen-intervju berättar Linn Svahn om känslorna och tårarna efter den första operationen, som visade att skadan var värre än befarat.

+ December: Linn Svahn genomgår sin andra axeloperation. En operation som blev lyckad och innebar en mer struktur i rehabträningen.

2022

+ Maj: Meddelar att hon tränar utanför landslaget för att på bästa sätt komma tillbaka efter sin axelskada.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons