Annons

Svärd Jacobsson: Tror det var sista tävlingen

Melker Svärd Jacobsson, 27, är kvalad till OS på rankning.
Men det räcker inte för Sveriges olympiska kommitté (SOK) – nu kan stavhopparens karriär vara över.
Friidrott • Publicerad 5 juli 2021
Melker Svärd Johansson säger till Aftonbladet att karriären kan vara över. Arkivbild.
Melker Svärd Johansson säger till Aftonbladet att karriären kan vara över. Arkivbild.Foto: Annika Byrde/AP/TT

SOK:s gräns är satt till 5,80 meter vilket motsvarar topp åtta-nivå i världen. Det har Melker Svärd Johansson inte uppnått.

I Diamond League-galan i Stockholm stannade han på 5,52.

Annons

Än så länge har EM-bronsmedaljören från 2019 inte fått en OS-biljett till Tokyo, och mycket pekar på att han får stanna hemma. 27-åringen ska få ett slutgiltigt besked från SOK i veckan.

– Det har varit så många år med strul, men nu är jag kvalad och då säger SOK stopp. Jag mår långt ifrån bra alltså. Jag tror tyvärr det här var sista tävlingen, säger han till Aftonbladet.

SOK:s policy är att man måste ha uppnått ett resultat som motsvarar topp åtta i världen för att tas ut, alternativt att man ses som ett stort framtidslöfte. Det räcker alltså inte att nå upp till de internationella kvalgränserna.

Svärd Jacobsson är kritisk till policyn.

– Jag förstår den inte. Om bara topp åtta ska vara med så behöver de inte ha fler än åtta i varje gren på OS. Det är obegripligt rent ut sagt. Om jag inte får åka så är det någon sämre som får platsen i stället. Jag har noll förståelse för det, säger han.

Karin Torneklint, förbundskapten i svenska friidrottsförbundet, instämmer.

– Vi som förbund har länge tyckt att de som kvalificerar sig ska få åka, om man är i form och redo för mästerskapet, säger hon till Aftonbladet.

– Det är ingen hemlighet. Vi ogillar den policyn, vi har gjort motioner mot den och vill påverka så hårt vi kan.

OS invigs den 23 juli.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons