Annons

Svensk bandy hotas av domarstrejk

Svenska bandydomare hotar med strejk.
Det på grund av en regel-och domarkommitté i kaos.
"Vi måste nu omgående finna lösning på den situation som uppstått för att vi inte skall hamna i tidsnöd och en prekär situation inför kommande säsong", skriver de i ett mejl.
Bandy • Publicerad 10 augusti 2021
Domare Ulrik Bergman under en SM-semifinal mellan Västerås och Sandviken 2016. Arkivbild.
Domare Ulrik Bergman under en SM-semifinal mellan Västerås och Sandviken 2016. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Vi är oroade som läget är idag, snart startar en ny försäsong med träningsmatcher och som läget ser ut idag finns det ingen som tillsätter domare till detta. EDK och ADK som är intresseorganisationer för domare överväger att rekommendera att inga domare dömer träningsmatcher tills det kommunicerats en lösning."

Så avslutar Elitdomarnas Kamratförening (EDK) ett mejl till svensk bandys elitklubbar runt om i Sverige som TT tagit del av. Brevet är också signerat av "Allsvenska domarklubben (ADK) och alla lokala domarklubbar"

Fick lämna efter kritik

Annons

Bakgrunden är oron kring hur Svenska bandyförbundets (SBF) regel- och domarkommitté (RDK) har hanterats.

Inför SBF:s årsmöte kritiserade RDK i ett brev, genom tidigare ordföranden Håkan Sjöstén, sittande förbundsordförande Per-Anders Gustafsson för att "kränkningar och förtäckta hot" hade blivit en vardag.

Ett enhälligt RDK meddelade att förtroendet för ordföranden var förbrukat stod det i brevet.

Per-Anders Gustafsson blev omvald som ordförande och kort därpå ersattes RDK:s ordförande Håkan Sjösten av styrelseledamoten Anne Holopainen. Något som fick hela kommittén att avgå – med EDK:s stöd då de anser att Sjöstens avsked gått till felaktigt.

Saknar lösning

Drygt en månad senare, när bandyklubbarnas försäsong snart ska dra igång på allvar, har fortfarande ingen ny regel- och domarkommitté kommunicerats.

Något som oroar Elitdomarnas Kamratförening.

"Sex veckor har nu gått och vi på domarsidan saknar i princip helt återkoppling från SBF styrelse avseende lösningar på det vakuum som uppstått", skriver EDK i ett mejl avsett för svenska elitklubbarnas styrelsemedlemmar.

"En ny ordförande i RDK, Anne Holopainen är utsedd på det konstituerande mötet dagarna efter årsmötet. Ett utskick har dock gått ut med en plan för hur man skall lösa situationen men RDK är långt ifrån en lösning."

Organisatoriskt kaos

EDK saknar nu styrning och mycket som normalt sett redan står klart är ännu ovisst.

"Domarna i Sverige på förbunds- allsvensk- och elitnivå (ca 250 st) saknar helt ledning!", står det i mejlet som fortsätter:

Annons

"Vi har inte kallats till någon utbildning som bör genomföras i september. Vi har helt avsaknad av coacher på domarsidan, dvs inget stöd från ledare i våra roller. Vi har inte sett någon ny administration för tillsättning av domare och här börjar som vi vet träningsmatcher inom någon vecka."

Ute i landet på distriktsnivå så har flera domaransvariga hoppat av sina uppdrag på grund av problematiken.

"I och med att gamla RDK inte är verksamma längre har även som en konsekvens av detta alla andra som jobbat kring domarsidan ute i distrikten hoppat av. Det rör sig om 25-30 personer."

Den avgående regel- och domarkommittén har sedan tidigare sagt sig vara beredda att komma tillbaka – med Håkan Sjösten som ordförande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons