Annons

Svensk fruktan – OS-idrottare kan hackas

Den svenska OS-ledningen oroar sig för att Kina ska hacka teknisk utrustning under spelen i Peking. Därför kommer både svenska idrottare och ledare att förses med blanka telefoner.
Olympiskt • Publicerad 14 januari 2022
Sveriges olympiska kommitté har försett sina aktiva och ledare med blanka telefoner i rädsla över att bli hackade av Kina under OS. Arkivbild.
Sveriges olympiska kommitté har försett sina aktiva och ledare med blanka telefoner i rädsla över att bli hackade av Kina under OS. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Drygt 250 idrottare och ledare i den svenska OS-truppen har genom Sveriges olympiska kommitté (SOK) gått en utbildning med människorättsorganisationen Civil Right Defenders inför OS i Peking, som avgörs 4–20 februari.

Bland annat annat rekommenderas samtliga i truppen att lämna personliga datorer och telefoner hemma om de innehåller känslig information. I stället uppmanas dem att använda blanka telefoner, säger SOK till Aftonbladet och DN.

Annons

– Det finns inget förbud mot vad de får använda. Det är en rekommendation om de har känsliga uppgifter som inte får kommas åt av någon annan. De får använda vad de vill på egen risk. Det har tagits emot bra av idrottarna, det har varit viktigt att de fått chansen att ställa sina egna frågor, säger SOK:s presschef Lars Markusson till Aftonbladet.

Liknande i flera länder

Idrottarna kommer som vanligt att få telefoner från en av OS-sponsorerna. Nytt är däremot att även ledarna får nya telefoner, av SOK.

– Idrottarna får telefoner varje OS, det är inget nytt. Det viktiga är sen hur du använder dem. Att du kanske inte ska ha egna, känsliga data i de telefonerna. Därför tycker vi att det är bra att alla ledare får en ny telefon och att alla aktiva också får en blank telefon, säger Markusson till DN.

Flera andra länder, som Nederländerna, Storbritannien, Kanada och USA, har liknande rekommendationer.

"Censurfri" bubbla

I ett brev varnar USA:s olympiska och paralympiska kommittéer sina idrottare för att deras digitala aktiviteter riskerar att vara övervakade, skriver Wall Street Journal.

"Era enheter kan också äventyras genom skadlig mjukvara, vilket kan påverka framtida användning av dem negativt", skriver man vidare.

OS avgörs i en bubbla och inne i den ska ett öppet internet finnas tillgängligt. I Kina är annars internet begränsat och sociala medier som Facebook och Instagram blockerade.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons