Annons

Svenska EM-spelarna kan testas 20 gånger

Många lag har varit coronadrabbade inför handbolls-EM i Danmark. Men Sveriges lagläkare Hampus Lüning tror inte på många fall när turneringen väl börjar.
Handboll • Publicerad 1 december 2020
Sveriges lagkapten Carin Strömberg i EM-genrepet. Arkivbild.
Sveriges lagkapten Carin Strömberg i EM-genrepet. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sveriges lagläkare Hampus Lüning. Arkivbild.
Sveriges lagläkare Hampus Lüning. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den svenska EM-truppen reste tidigt på tisdagen mot Danmark där Tjeckien väntar i premiären i Herning på torsdag kväll.

Inför avresan hade spelarna på olika sätt coronatestats åtminstone sju gånger på kort tid – och fler tester väntar under veckorna i EM-landet. Det första direkt vid ankomst till hotellet i Silkeborg, där Blågult kliver in i den EM-bubbla som varar ända tills turneringen är över.

Annons

Många rubriker inför EM har handlat om coronasmittade spelare i flera lag, men tack vare extrema åtgärder tror Sveriges lagläkare Hampus Lüning att det kommer lugna sig när turneringen börjar.

– Jag vill gärna sticka ut hakan, jag tror inte att vi kommer se särskilt många fall, och i alla fall inte i det svenska laget. Det är ett rigoröst testande, säger han.

"Har gjort allt"

Spelare och ledare i den svenska EM-delegationen hålls isolerade i väntan på svaren från tisdagens tester, innan de kan börja leva någorlunda normalt i bubblan där de kommer bo på ett eget våningsplan på hotellet. Sedan väntar till att börja med nya pcr-tester både på onsdagen och fredagen.

Går Sverige långt kan spelarna ha hunnit testas runt 20 gånger innan EM är över, uppladdningen inkluderad.

– De har verkligen gjort allt för att det ska vara så säkert som möjligt. Det är möjligt att det rent praktiskt blir lite många tester, men hellre att man gör så och att det är säkert. I och med att det är match varannan dag – och man därmed interagerar med olika människor utanför gruppen – behöver vi testas väldigt frekvent, säger Hampus Lüning.

Sveriges lagkapten Carin Strömberg menar att det redan är vardag för de flesta spelare, efter att ha testats i klubblagen och inför EM, och tycker att det är bra med flitigt testande.

– Det är en trygghet att känna att arrangörerna, klubbarna och landslagen gör allt för att säkerställa att alla är friska. Skulle någon vara smittad är det ju av vikt att vi får reda på det så snart som möjligt så att vi kan vidta de åtgärder som behövs, säger hon.

Promenader måste bokas

Knepiga situationer kan dock uppstå under turneringens gång. Om en spelare måste lämna bubblans "röda zon" – för att till exempel uppsöka sjukhus för att röntga en hand – väntar sex dagar i karantän innan det är tillåtet att återansluta till truppen.

Och ska spelarna få röra sig i friska luften krävs speciella arrangemang. En buss måste i så fall förbokas och den kör sedan truppen till en avlägsen plats där det inte finns risk att träffa utomstående.

– Det talas också mycket om den bubbla vi kommer att bo i, men vi försöker att vända det till vår fördel och tror att den kan stärka vår sammanhållning än mer, säger Carin Strömberg, som konstaterar att det kommer bli ett speciellt mästerskap.

– Vi hade såklart gärna spelat inför fulla läktare, men samtidigt är det bara att gilla läget och förhålla oss till de förutsättningar som råder just nu. Det skulle inte funka om vi går runt och tycker synd om oss själva, vi har det trots allt väldigt bra.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons