Svenska OS-hoppen sköt bort sig i Ruhpolding

Det blir inget svenskt firande efter herrarnas sprint i världscupen i skidskytte i Ruhpolding.
Båda OS-hoppen Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson sköt bort sig från pallen i det stående skyttet.
Skidskytte • Publicerad 13 januari 2022
Sebastian Samuelsson. Arkivbild.
Sebastian Samuelsson. Arkivbild.Foto: Hendrik Schmidt/AP/TT

Norrmännen avstod helgens lopp till fördel för OS-förberedelser – och det fanns goda chanser för dubbla svenska pallplatser när både Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson ända fram till det andra skyttet var med i kampen om topplaceringarna. Men med två bom vardera där fick de nöja sig med placeringar långt från topp tio.

När majoriteten av åkarna gått i mål var Ponsiluoma bäste svensk på 14:e plats, medan Samuelsson var 18:e. Jesper Nelin, också två bom, var 41:e.

– Jag hade en superchans att skjuta bra idag, men det var halt och jag spände mig mycket i benen, säger Ponsiluoma till SVT efter loppet.

Han tar dock med sig att åkformen är tillbaka inför kommande lopp, säger han.

– Jag blickar framåt.

Femling skyttebäst

Peppe Femling var då bäst skyttemässigt av de mer rutinerade svenskarna, med en bom i det andra, stående skyttet – men med en långsammare åktid blev det en placering utanför toppen även för honom, trots att han som gick ut som 27:e hämtade flera placeringar.

– Det kändes rätt bra ändå, jag fick åka mycket själv. Försökte att ta det lugnt, säger Femling efteråt.

– Det är ett steg i rätt riktning.

Fransk seger

Franske Quentin Fillon-Maillet segrade framför tyske Benedikt Doll och belarusiske Anton Smolski.

Malte Stefansson och Oskar Brandt, som konkurrerar om en OS-plats, sköt tre bom vardera totalt, men framförallt Brandt hade en lovande åktid – elfte bäst i hela loppet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.