VM-silver efter kaosmatchen: "Var fan sur"

Småskadad och inte i toppform. Ändå lyckades judospelaren Tommy Macias ta silver i VM i Budapest. Det bådar gott inför OS.
Judo • Publicerad 8 juni 2021
Tommy Macias. Arkivbild.
Tommy Macias. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Macias, 28, är den andra svenska judokan som tagit VM-silver, Elisabeth Karlsson var den första 1986. Med tanke på att Macias har EM-guld och EM-brons också anser judoförbundet att Macias är den främsta svensken genom tiderna.

I finalen i 73-kilosklassen i Budapest förlorade han mot Lasja Sjavdatuasjvili, Georgien, som tog sitt första VM-guld men har både OS-guld från 2012 och OS-brons från 2016 på meritlistan.

– Jag har vunnit mot honom tidigare, men också förlorat. I dag var han lite vassare. Jag åkte på tre varningar, det är surt men är sånt som händer, säger Macias.

– Den sista varningen var lite larvig, jag hade hoppats att domaren såg att han gjort en fuling precis innan, men det gjorde han inte.

I semifinalen slog Macias ut japanen Soichi Hashimoto. Den matchen är Macias allra mest nöjd med under den långa tävlingsdagen.

– Han är rankad etta i världen. Och matchen var väldigt kaotisk, säger Macias.

Behöll fokus

Han berättar att han i avgörandet i matchen, när första poängen skulle ge seger, kastade japanen – men fick ingen poäng för det. Sedan blev Macias avknuffad av mattan, men fick själv en varning för det, innan domslutet ändrades och Hashimoto fick varningen i stället.

– Jag var fan sur då men behöll fokus. Det är jag stolt över.

Macias är sedan tidigare klar för OS. Svensken, som har EM-guld och två EM-brons, åker till Tokyo med ett färskt VM-silver på meritlistan.

– Det kommer att kännas jädrigt bra, jag tror att det kommer att ge mycket självförtroende på mattan i OS.

Överbelastningsskada

Tills dess ska han också toppa formen. För det kunde han inte göra inför VM på grund av en skada.

– Jag tror att det var en överbelastningsskada i underarmen, min starka arm, den högra. Jag har inte kunnat träna som jag velat. Så jag tror inte att jag var i toppform här på VM. Förhoppningsvis är jag i bättre form till OS.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.