Annons

Svenska OS-kritiken: Borde ställts in

Med fem dagar kvar till invigningen av OS i Tokyo har coronafallen redan börjat ticka in.
Nu riktar simlandslagets tränare Johan Wallberg skarp kritik mot att sommarspelen arrangeras.
Olympiskt • Publicerad 18 juli 2021
Johan Wallberg anser att OS borde ställts in. Arkivbild.Foto: Johan Jeppsson/TT

Tio nya fall av covid-19 med koppling till OS bekräftades av arrangörerna under söndagsmorgonen, varav tre i OS-byn. Men Internationella olympiska kommittén (IOK) har hela tiden framhållit att man är kapabla att arrangera ett "tryggt och säkert" evenemang.

Simlandslagets tränare Johan Wallberg anser att de redan pandemiframskjutna spelen borde ställts in.

Annons

– Jag tycker att moder jord ger ganska starka signaler om att vi ska lugna ner oss. Personligen tycker jag absolut att man skulle ha ställt in OS i god tid. Men pengarna ska in, säger han till Expressen.

Wallberg har själv varit drabbad av viruset och säger att han inte är orolig för egen del.

– Men med de här nya deltavarianterna tycker jag att man ska ha stor respekt och göra allt man kan för att förhindra en spridning.

OS i Tokyo omgärdas av strikta säkerhetsåtgärder för att försöka undvika ökad smittspridning. Bland annat har arrangörerna beslutat att tävlingarna ska avgöras helt utan åskådare – något som förtar mycket av OS-upplevelsen, menar Wallberg.

– För mig är en del av idrotten gemenskapen, publik och hela festen runtomkring är egentligen det som gör tävlingarna spännande och roliga, annars blir det egentligen bara en rangordning av resultat och det är ju lagom underhållande i längden, säger han.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs att Johan Wallberg är simlandslagets läkare. Det är fel, han är tränare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons