Annons

Svenska stjärnans utmaning – möter 119 koreanskor

När hon inte är välkommen i USA får Linn Grant använda resten av världen som sin arbetsplats.
Nu drar golfproffset på en egen liten turné i Sydkorea.
– I stället för att bara sitta hemma och rulla tummarna drar vi dit, säger Grant.
Golf • Publicerad 1 april 2023
Linn Grant med caddien och pojkvännen Pontus Samuelsson. Arkivbild.Foto: Christer Höglund/TT

I det anmälda startfältet till nästa veckas tävling på den koreanska damtouren finns 120 spelare: 119 koreanskor – och svenska stjärnskottet Linn Grant.

– Nivån på koreanska spelare är ju skitbra, det ska bli intressant att se hur de har det där borta en vanlig vecka. I stället för att bara sitta hemma och rulla tummarna drar vi dit, säger hon.

Annons

Om läget varit annorlunda hade skånskan sannolikt befunnit sig med världseliten i Kalifornien den här veckan, för spel på LPGA-touren. Men i USA råder fortfarande inreseförbud för Grant, som inte är vaccinerad mot covid-19. När Europatouren samtidigt har tävlingsuppehåll hela april fick det bli en tvåveckorsturné i Sydkorea.

"Vant mig"

Vad som händer därefter är oklart. USA:s inreseförbud för ovaccinerade gäller i nuläget till och med den 10 april. Hoppet lever fortfarande om att kunna åka raka vägen från Sydkorea till Texas för att spela årets första major, Chevron Championship, om tre veckor.

– Hopp och hopp … Men senast 10 april så säger de väl någonting om det. Och skulle det vara så att de öppnar upp direkt, vilket jag tyvärr inte tror, så är jag i alla fall inne i tävlingen så att jag kan åka direkt, säger Linn Grant.

Senaten i Washington röstade i veckan igenom att slopa en del nödlagar som instiftats under pandemin, men det behöver inte betyda att vaccinkravet för inresa också försvinner.

TT: Hur känns det när i stort sett hela världen har öppnat upp, samtidigt som USA – som skulle kunna vara din huvudsakliga arbetsplats – håller fast vid en del restriktioner?

– Jag känner att jag har vant mig vid läget nu. Och oavsett hur det blir kommer jag få fler tävlingar på LPGA-touren i år än förra året, och oavsett kommer jag kunna spela majors (British Open och Evian Championship). Så länge jag kan fortsätta spela och utvecklas och känna att jag har tävlingar som pushar mig och kan ta mig framåt, så sitter jag ganska lugn.

Ska byta caddie

Hon har med sig pojkvännen och caddien Pontus Samuelsson till de två tävlingarna i Sydkorea. Därefter ska han satsa på sin egen golf och Linn Grant är därför på jakt efter en ny professionell caddie.

Vem som får det eftertraktade jobbet att bära bagen åt den 23-åriga kometen är oklart. Men sannolikt får personen i fråga slita ännu hårdare än pojkvännen.

– Det är inte så att jag har krävt av Pontus att han ska gå ut och ha gått banan utan mig, även om han säkert hade gjort det om jag bett honom.

– Nummer ett har varit att vi är tillsammans och att det inte ska tära på det för att vi har jobbat ihop. Så för min del har jag känt att det är viktigt att få en balans i det, snarare än att det ska jobbas så hårt som möjligt och göras perfekt.

Annons

Det snart avslutade samarbetet har varit minst sagt framgångsrikt. Efter totalsegern på Europatouren i fjol har Grant fortsatt klättra på världsrankningen i år. Nu är hon 22:a – bäst av alla svenskor.

Fakta: Linn Grant

Född: 20 juni 1999 i Helsingborg.

Världsrankning: 22:a.

Karriär: Blev proffs i augusti 2021. Har vunnit fyra gånger på Europatouren, där hon också knep totalsegern i kamp med kompisen Maja Stark i fjol. Utsågs senare till "Årets golfare" i Sverige och fick ta emot priset "Årets nykomling" på Idrottsgalan i Avicii arena.

Tävlingar 2023: Har spelat tre gånger på Europatouren, med en andraplats och en fjärdeplats som bäst. Spelade också LPGA-tourens två tävlingar i Asien, slutade då på 14:e plats i Singapore.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons