Annons

Svenska storstjärnan hyllas inför EM: "Är speciell"

Den svenska landslagsstjärnan Isabelle Haak är en av världens bästa volleybollspelare.
För kollegan Vilma Julevik är Haaks närvaro i landslaget av stor betydelse.
– Jag känner mig väldigt lyckligt lottad, säger Julevik inför EM-premiären mot Turkiet.
Volleyboll • Publicerad 17 augusti 2023
Isabelle Haak (10) och Vilma Julevik (16) jublar efter poäng inför rekordpublik då Sverige tog emot Belgien i Golden League. Arkivbild.
Isabelle Haak (10) och Vilma Julevik (16) jublar efter poäng inför rekordpublik då Sverige tog emot Belgien i Golden League. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I Sveriges damlandslag i volleyboll finns en av världens bästa spelare, Isabelle Haak.

24-åringen från Perstorp har vunnit det mesta som går att vinna på klubblagsnivå och så sent som i maj blev hon Italiensk mästare med sitt Imoco Volley.

Annons

På fredagen inleder hon ett Europamästerskap med landslaget vilket storstjärnan ser fram emot.

– Detta har vi väntat på hela sommaren, säger högerspikern.

Lovordas av kollegan

Landslagskollegan Vilma Julevik, som spelat tillsammans med Haak i landslaget sedan 2017, berättar om hur det är att spela med en av världens bästa spelare.

– Det är fantastiskt roligt. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad, om man får säga så, att man är i den generationen så man faktiskt får chansen att uppleva det och spela med en sån stor stjärna, säger 23-åringen och fortsätter:

– "Bella" är väldigt speciell. Hon är så himla ödmjuk, snäll och rolig. Hon tänker på lagets bästa hela tiden.

Haak känner detsamma för Julevik.

– Det är så kul att spela med henne och hon är verkligen en genomgod människa. Hon är en superbra lagspelare och jag tycker det är jättekul att med henne. Så jag är också lyckligt lottad över att få spela med henne, säger Haak.

Framgångarna inspirerar

Volleybollen har fått ett rejält uppsving tack vare damlandslaget stora framgångar de senaste åren.

Innan EM för två år sedan hade de svenska damerna inte deltagit sedan 1983, och har sedan dess fortsatt att skörda framgångar.

– Det känns jättekul och viktigt för sporten. Det är många ungdomar som börjat spela på grund av att de sett våra framgångar. Speciellt efter förra EM blev det ett väldigt uppsving. Det är superkul och bara bra för sporten att nya generationer kommer och kan över landslaget sen så småningom, säger Haak.

Annons

Julevik instämmer med sin lagkapten.

– Det är jättekul. Allt det här blir värt det när yngre tjejer kommer fram och säger att de såg en spela, att det såg kul ut och att de vill testa. Och så fastar de för sporten, precis som man själv gjorde när man var liten. Det tycker jag är det absolut roligaste att få höra. Det är väldigt häftigt att få vara med om det, säger Julevik.

EM inleddes i tisdags och avgörs i flera länder; Belgien, Italien, Tyskland och Estland till och med den 3 september.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons