Annons

Svenskar i storklubbar – en inspirationskälla

Svenska damlandslagsspelare associeras flitigt med toppklubbar.
För barn som drömmer om att spela fotboll i en europeisk storklubb skickar det ett tydligt signalvärde.
Fotboll • Publicerad 10 juli 2021
Fridolina Rolfö (Barcelona), Sofia Jakobsson (Bayern München) och Rebecka Blomqvist (Wolfsburg) representerar alla europeiska storklubbar.
Fridolina Rolfö (Barcelona), Sofia Jakobsson (Bayern München) och Rebecka Blomqvist (Wolfsburg) representerar alla europeiska storklubbar.Foto: Adam Ihse/TT
Sofia Jakobsson.
Sofia Jakobsson.Foto: Adam Ihse/TT

Fridolina Rolfö till Barcelona, Sofia Jakobsson till Bayern München och Kosovare Asllani som stannar i Real Madrid. Det är inga dussinklubbar som har gjort klart med svenska landslagsspelare den senaste veckan.

Att spelare i damlandslaget håller till i stora klubbar är i sig inget nytt, så har det varit i många år. Men när så många spelar i – och ryktas till – klubbar med stor global dragningskraft som just Barcelona eller Bayern München kan det vara grund till en inspirationskälla för många yngre.

"Hoppas inspirera"

Annons

– Absolut. Det är klart att det är viktigt att inspirera unga pojkar och flickor att möjligheten att spela i stora klubbar finns. Nu ser vi att det finns betydligt fler klubbar som man kan spela för. Jag hoppas att jag kan inspirera unga pojkar och flickor att det är möjligt att spela i Barcelona, säger Rolfö.

TT: Om du hade varit barn i dag, hade du inspirerats lättare?

– Gud, ja. Jag såg inte upp till något damklubblag. Det jag tittade på var damlandslaget vilket var otroligt häftigt. Men klubblag hade jag inget favoritlag som inspirerade mig. Jag hoppas att vi går framåt och att unga pojkar och flickor får fler damlag att se upp till på klubbnivå.

Fridolina Rolfö presenterades tidigare i veckan av Barcelona. Efter flera framgångsrika år i tyska Bayern München och Wolfsburg är det nu en av Fotbollseuropas mest klassiska föreningar 27-åringen ansluter till – som på damsidan dessutom är Champions League-mästare.

Landslagskollegan Sofia Jakobsson, 31, har å sin sida bytt en spansk jätte mot en tysk motsvarighet. Efter två säsonger lämnade hon Real Madrid för Bayern München.

Hon delar Rolfös uppfattning om att det finns ett värde för yngre att svenska spelare associeras med storklubbarna.

– Absolut. Skulle jag vara tio år och se att folk kan spela i otroligt stora klubbar som Fridolina i Barcelona, "Kosse" (Asllani) i Real, Linda och Lina (Sembrant och Hurtig) i Juventus och vi i Bayern... Det är klubbar som har otroligt fina historier. De yngre kan verkligen drömma om att spela i fantastiskt stora klubbar, säger hon.

TT: Du har ju varit med länge nu, ses ni som större förebilder nu än tidigare?

– Både och. Sen känner man sig som sig själv bara. Man gör det man älskar och spelar fotboll för att det är otroligt kul, men det är klart att man är en förebild för många. Kan man göra att någon spelar fotboll lite längre och inte slutar för tidigt är det fantastiskt bra, säger Jakobsson.

Fakta: OS-spelarna i Europa

Spelarna i OS-truppen som spelar i europeiska storklubbar.

Fridolina Rolfö, Barcelona

Sofia Jakobsson, Bayern München

Hanna Glas, do

Kosovare Asllani, Real Madrid

Hedvig Lindahl, Atlético Madrid

Magdalena Eriksson, Chelsea

Zecira Musovic, do

Jonna Andersson, do

Lina Hurtig, Juventus

Rebecka Blomqvist, Wolfsburg

Anna Anvegård, Everton

* Amanda Ilestedt är klubblös för närvarande. Hon spelade förra säsongen i Bayern München och väntas göra klart med en ny klubb inom kort. Ryktas till franska PSG.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons