Sverige föll tungt i EM

Sveriges utslaget ur EM, krossat av Norge med 3-1 i kvartsfinalen. Norskorna avgjorde matchen med två mål före paus. Victoria Svenssons reducering kom försent och inte förrän i den 80:e matchminuten.
Sport • Publicerad 4 september 2009
De svenska fotbollsdamerna mötte Norge i EM-kvartsfinal på fotbollstadion i Helsingfors på fredagskvällen. Bild:Scanpix
De svenska fotbollsdamerna mötte Norge i EM-kvartsfinal på fotbollstadion i Helsingfors på fredagskvällen. Bild:ScanpixFoto: 

När det behövdes som bäst föll Sveriges spel samman. Passningsspelet stämde inte alls, rörelsen var borta och spelare som tidigare imponerat fick ingenting att fungera.

Norge skulle backa hem, trodde man, men satte i stället press på bollhållaren från start och svenskorna var helt konfunderade.

I den 39:e minuten kom den första svenska kallduschen när ett enkelt norskt skott träffade Sveriges innerback Stina Segerström och styrdes förbi målvakten Hedvig Lindahl. Fem minuter senare kom nästa försvarsmiss, den här gången efter en norsk frispark.

Flera hade chansen att nicka bort frisparken. Ingen gjorde det och Norges omarkerade Anneli Giske fick både en och två chanser innan hon kunde slå bollen i mål.

I paus valde Sveriges förbundskapten Thomas Dennerby att ersätta Kosovare Asllani och Nilla Fischer med Jessica Landström och Lina Nilsson. Det satte fart på det svenska spelet. Men på en kontring i den 60:e minuten dödades det svenska medaljhoppet när den 18-åriga inhopparen Cecilie Pedersen slog in 3-1.

Sedan hjälpte det inte att Victoria Sandell Svensson i sin avskedstillställning reducerade på en hörna i den 80:e minuten. Den norska segern var aldrig hotad.

Medan Sverige hade haft en lysande säsong fram till den här kvällen så har norskorna haft det desto tyngre med interna konflikter, en massa nya spelare och ett nytt spelsystem.

Det märktes inte ett dugg.

Sverige var favoriten som föll tungt, riktigt tungt, på Finnairstadion i Helsingfors.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.