Annons

Sverige höll andan under historiska finalen

Efter fem raka segrar faller Sverige i OS-finalen mot Kanada efter ett smärtsamt avgörande på straffar.
Fotboll • Publicerad 6 augusti 2021
Förlängningsdrama när Sverige spelar OS-final mot Kanada.
Förlängningsdrama när Sverige spelar OS-final mot Kanada.Foto: Erik Simander/TT
Åke och Maria Leo följer matchen på Stockholms Centralstation, i väntan på tåget hem till Skövde.
Åke och Maria Leo följer matchen på Stockholms Centralstation, i väntan på tåget hem till Skövde.Foto: Erik Simander/TT
Mathias Andersson och Nanna Hjertkvist från Umeå följer OS-finalen på Stockholms Centralstation.
Mathias Andersson och Nanna Hjertkvist från Umeå följer OS-finalen på Stockholms Centralstation.Foto: Erik Simander/TT
OS-finalen i fotboll mellan Sverige och Kanada visas på Stockholms Centralstation.
OS-finalen i fotboll mellan Sverige och Kanada visas på Stockholms Centralstation.Foto: Erik Simander/TT

Sverige missar första straffen. Kanada sätter den.

– Avslaget blir det ju. Nu gäller det att hålla nerverna i styr, säger Christer Haraldsson från Säffle, mitt i dramat på centralstationen i Stockholm.

Annons

Andra straffen går bättre. Mål. Kanada missar. Jubel, rysaren fortsätter. Men Sverige missar tre straffar på raken. Det gör inte Kanada.

– Det var ett par tama straffar från Sverige. Vi får leva med ett silver. Detta OS var ändå landslagets bästa. En otrolig insats, särskilt första matchen, säger Christer Haraldsson, nu på väg till tåget hem till Säffle.

Ett historiskt OS-guld stod på spel. Ett första i ett globalt mästerskap för Sveriges del. I stället blir det ännu en silvermedalj likt i Rio 2016.

– Jag känner mig extra stolt över det här landslaget. De är trygga i sitt spel, då är det också roligare att titta, säger Maria Leo från Skövde.

– Coolt med final, säger sonen Åke.

Ett jubelvrål intog centralstationen när Sverige tog ledningen efter Sara Blackstenius mål. Men Kanada låg på i andra halvlek. Straff. 1–1.

– Innan hade vi guldet. Nu blir det match, konstaterade Umeåborna Nanna Hjertkvist och Mathias Andersson efter Jessie Flemings kvittering.

Förlängningen blev mållös, trots högt tryck från blågult. Åke och Maria Leo med familj måste hoppa på tåget mot Skövde strax innan straffavgörandet. Nanna Hjertkvist och Mathias Andersson ska ändå fira.

– Vi ska till Grand för middag. Så fira blir det, även om vi tar ett silver. Det är en historisk insats av laget, säger Nanna Hjertkvist.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons