Annons

Sverige kan följa USA – och bojkotta VM

USA bojkottar boxnings-VM.
Sverige kan gå samma väg.
– Vi åker till de tävlingar vi anser vara viktiga men vi möter varken ryssar eller belarusier, säger Per-Axel Sjöholm, ordförande i Svenska boxningsförbundet.
Boxning • Publicerad 9 februari 2023
Internationella boxningsförbundets kontroversielle ryske ordförande Umar Kremlev. Arkivbild.
Internationella boxningsförbundets kontroversielle ryske ordförande Umar Kremlev. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianitjenko/AP/TT

En av anledningarna till att USA skippar världsmästerskapen, damernas i New Delhi, Indien, 15–31 mars, herrarnas i Tasjkent, Uzbekistan, 1–14 maj, är för att Internationella boxningsförbundet (Iba), som leds av ryssen Umar Kremlev, låter ryssar och belarusier tävla som vanligt.

– Det är inte kul alls, det är bedrövligt, men inte förvånande att Ryssland och Belarus får tävla under sina vanliga flaggor, säger Sjöholm.

Annons

TT: Vad säger du om USA:s ställningstagande?

– Jag har full förståelse och stor respekt för det. Jag tycker att det är ett väldigt klokt beslut från USA:s sida.

"Stor rädsla"

– Det finns en annan aspekt också. I en tävling för ett tag sedan vann en australisk, kvinnlig boxare mot en ryska. Ryssarna överklagade och domslutet ändrades till rysk seger. Vad jag vill ha sagt med det är att det finns en stor risk – och en stor rädsla – att man inte blir bedömd på ett korrekt vis av länderna som inte tillhör de som gillar den ryska stilen och den ryska ledningen. Det tror jag också är en av anledningarna till att USA inte åker.

TT: Hur kommer Sverige göra?

– Vi har en klar linje, sedan lång tid tillbaka, att vi åker till de tävlingar vi anser vara viktiga men vi möter varken ryssar eller belarusier, då lämnar vi walk over.

– Vi har gått så långt att våra domare inte heller får döma ryssar eller belarusier. Vi vill inte att våra domare åker till tävlingar och riskerar att döma ryska eller belarusiska åkare.

Tror på fler bojkotter

Sjöholm berättar att det Svenska boxningsförbundet har styrelsemöte i slutet av februari – då kommer de fatta beslut om de ska resa till såväl dam- som herr-VM.

På frågan om vad beslutet lutar åt svarar Sjöholm:

– Låt mig säga så här: jag var inte förvånad över att USA bojkottade, det är väl lite av en hint på något vis. Jag tror att det kommer bli fler länder som kommer bojkotta.

TT: Även Sverige?

– Vi kommer ta beslut om det, men jag har full förståelse för länderna som bojkottar VM.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons