Annons

Sverige OS-genrepar mot Danmark

Damkronorna spelar en landskamp mot Danmark före OS medan Tre Kronor hoppas kunna genomföra en inofficiell träningsmatch på plats i Peking.
Svenska ishockeyförbundet jobbar dessutom frenetiskt för att de spelare som flyttat hem från NHL under hösten ska kunna tas ut till OS.
Ishockey • Publicerad 11 januari 2022
Damkronorna OS-genrepar mot Danmark den 25 januari. Arkivbild.Foto: Mats Andersson/TT

Damkronorna ska ha ett kort träningsläger i skånska Jonstorp före avresan till Peking och möter därefter den kommande OS-motståndaren Danmark den 25 januari som genrep.

– Spelarna samlas den 23:e och har ett kortare läger, möter Danmark och flyger till OS från Köpenhamn den 27:e. Att vi har valt Jonstorp beror på att de har en mindre rink där, säger Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom.

Annons

OS-turneringen spelas på rinkar med NHL-mått både på herr- och damsidan.

KHL-spelare på läger

Tre Kronor hinner inte samlas med hela sin trupp för något läger inför avresan då SHL inte gör OS-uppehåll. Däremot gör KHL uppehåll den 23 januari och de spelare som tas ut därifrån kommer att få träna tillsammans i Sverige.

– Förmodligen blir det i Södertälje, säger Östblom.

Tre Kronor hoppas kunna spela en inofficiell träningsmatch på plats i Peking. Inga officiella träningsmatcher är tillåtna i OS-bubblan.

– Det har varit lite prat om att ha kombinerade träningar med andra lag, men vi får se, säger Östblom.

"Vi är positiva"

Samtidigt jobbar förbundet inför Tre Kronors OS-uttagning den 21 januari med att kunna utöka sin så kallade "long list" inför spelen. Tidigt i höstas var hockeynationerna tvungen att anmäla en lista på aktuella namn. Spelare som inte är med på listan är inte uttagningsbara.

Men i Sveriges fall har spelare som exempelvis Dmytro Timashov, Brynäs succéforward som togs ut till Channel One Cup, Pontus Åberg, Timrå, och William Eklund, Djurgården, flyttat hem från NHL under hösten och behöver kompletteras till listan för att bli OS-aktuella.

Utan att kommentera några namn säger Östblom:

– Vi jobbar med det och tror att det kommer att fungera, vi är positiva. Vi har fått information om vad vi behöver göra och det är en hel del byråkrati, men får vi till den och visumfrågorna så ska det kunna fungera.

Fakta: Så OS-laddar landslagen

Damkronorna

23 januari: Samling för OS-läger i Jonstorp.

25 januari: Landskamp mot Danmark.

27 januari: Avresa till Peking.

28 januari-2 februari: Träningar i OS-bubblan och eventuellt en inofficiell match.

3 februari: OS-premiär mot Japan.

Tre Kronor

2 februari: Avresa till OS.

3-9 februari: Träningar med eventuell inofficiell match.

10 februari: OS-premiär mot Lettland.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons