Sverige utslaget i EM – föll mot Norge

Handboll (TT) Artikeln publicerades
Andreas Nilsson och Sverige föll tungt mot Norge i EM.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Andreas Nilsson och Sverige föll tungt mot Norge i EM.

Det svenska EM-fiaskot är fullbordat.

Efter 20–23-förlusten mot Norge är chansen att nå semifinal borta.

Poäng mot Norge var en nödvändighet för att hålla liv i de svenska medaljdrömmarna i hemma-EM. Dessutom fanns ett anseende att rädda upp efter den totala genomklappningen i fredagens jätteförlust mot Portugal.

Men det är bara att konstatera att Sveriges handbollslandslag, som tog EM-silver så sent som för två år sedan, inte riktigt har räckt till när motståndet har varit av hög kaliber. De enda segrarna har kommit mot Schweiz och Polen – och efter tre förluster är EM-partyt i praktiken över för Sverige redan när två omgångar återstår av mellanrundan i Malmö.

Underläge direkt

Mot Norge fick Sverige tidigt stifta bekantskap med grannlandets målvakt Torbjørn Bergerud. Han räddade fem av de sju första skotten och såg till att Blågult fick en uppförsbacke direkt. Men 2–5 blev 5–5 när Sverige gjorde några snabba mål, det sista på kontring av Albin Lagergren som var tillbaka som högernia efter att ha missat tre EM-matcher på grund av hjärnskakning.

Lagergren har varit efterlängtad, men han blev inte den injektion i anfallsspelet som Sverige hade hoppats på. När Norge drog ifrån till en ny tremålsledning började förbundskapten Kristján Andrésson vaska om rejält i laget och gjorde tre byten på en gång. Norske giganten Sander Sagosen var bra utan att glänsa maximalt och hans tre mål före paus bidrog till att Sverige gick till vila i underläge, 8–12.

Ett minst sagt tufft läge för Sverige, mot en motståndare tillräckligt bra för att kunna vinna EM-guld om en vecka.

– Jag har ändå en positiv känsla. Vi är hundra procent där vi behöver vara. Vi behöver bara lite flyt med oss och kalla huvuden, så finns chansen, sade svenske keepern Andreas Palicka till TV6 i paus.

Pellas gav hopp

"Palle" fick börja andra halvlek med att kapitulera inför Sander Sagosen på nytt. Snart hade Norge ledningen en med sex mål och Sverige var i behov av ett litet handbollsmirakel.

Då gjorde Lucas Pellas entré. Den mestadels bänkade vänsternian från Lugi kom in och gjorde fem raka mål, varav fyra på straff, när underläget krympte till tre.

När Pellas till slut också missade – på sin femte straff med sju minuter kvar och underläge 18–22 – kändes det som att den sista lilla gnuttan blågult hopp försvann i Malmö arena.

Men Sverige hade en sista kraftansträngning att bjuda på. Valter Chrintz sköt 19–22, Kim Ekdahl du Rietz tryckte dit 20–22 och sedan var det Torbjørn Bergerud och målramen som stoppade det som kunde ha blivit 21–22.

Därefter skickade Ekdahl du Rietz nästa skottförsök utanför med minuten kvar – och då var hoppet verkligen ute på riktigt.

Sverige förlorade hedersamt, men spelar inte om EM-medaljerna i Stockholm nästa helg.

Carl Göransson/TT

fakta

Fakta: Läget i Sveriges grupp

Sex lag gör upp i mellanrundan i EM i Malmö och de två bästa lagen går vidare till semifinal. Om lag hamnar på samma poäng avgör resultat i inbördes möten.

Tabelläget efter tre matcher:

1) Norge, 6 poäng.

3) Ungern, 4 poäng.

2) Slovenien, 4 poäng.

4) Island, 2 poäng.

5) Portugal, 2 poäng.

6) Sverige, 0 poäng.

Återstående matcher, tisdag: Portugal–Slovenien, Norge–Island, Sverige–Ungern.

Onsdag: Portugal–Ungern, Norge–Slovenien, Sverige–Island.

Visa mer...

fakta

Fakta: Sveriges matcher i EM

Gruppspelet i Göteborg:

Schweiz, seger 34–21.

Slovenien, förlust 19–21.

Polen, seger 28–26.

Mellanrundan i Malmö:

Portugal, förlust 25–35.

Norge, förlust 20–23.

Ungern, tisdag klockan 20.30.

Island, onsdag klockan 20.30.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.