Sydöstskånskt MFF med i segerstriden

Det är upplagt för en ny duell mellan Umeå och Malmö FF i damallsvenskan i fotboll. Ett sydöstskånskt MFF går in i striden med en något mer avslappnad inställning än tidigare.
Sport • Publicerad 15 april 2002

Det uttalade målet är inte längre att ta SM-guld. I år är det viktigast att - ha roligt. - Vad som talar för att vi ska kunna rå på Umeå i år är just att vi själva inte pratar så mycket om det. Nu handlar det mer om att vi ska ha roligt och spela rolig fotboll än om att vi ska slå Umeå och ta SM-guld, säger Caroline Jönsson, Sövestadstjejen som vaktar målet i både MFF och i landslaget. I går var det upptaktsträff i Malmö inför helgens seriepremiär i damallsvenskan. Titelförsvararen Umeå fick som väntat flest favoritröster och fjorårstvåan MFF pekades ut som det största hotet. Även 90-talets mästarlag Älvsjö nämndes med viss respekt i förhandssnacket. Precis som i fjor ingår sex sydösttjejer i MFF-truppen. Mest namnkunniga och etablerade är landslagsduon Karolina Westberg (Skillinge) och Caroline Jönsson (Sövestad). De kom till klubben 1995 respektive 1996 men väntar fortfarande på att bli svenska mästare. Först stod Älvsjö i vägen - och nu domineras damfotbollen i Sverige av Umeå. Tvingas Malmö FF ännu en gång nöja sig med att vara näst bäst? - Vi har hela tiden haft som mål att ta SM-guld men inte lyckats nå dit. Därför är det kanske bättre att ta det som det kommer och försöka inrikta sig på att ha roligt i första hand. Men det är klart att SM-guld kommer att finnas i bakhuvudet hela tiden. Jag tycker ju att vi har den bästa spelartruppen även om Umeå har ett mer inkört spelsystem, säger Karolina Westberg. Nu är landslagstjejerna Carre och Karro som sagt inte de enda sydöstskånska inslagen i MFF. De andra som krigar om en plats i startelvan är Therese Jönsson (Rydsgård), Christina Papp (Rydsgård), Josefine Ovesson (Skillinge) och Natalia Folbrycht (Pandora). Så här ser deras utsikter ut enligt tränaren Lena Videkull: - Therese har redan spelat mycket för oss och konkurrerar i hög grad om en central roll på mittfältet. - Christina har precis blivit spelklar för oss igen så det är lite för tidigt att säga var hon står. När hon är på topp är hon definitivt en joker. - Natta är fortfarande ingen startspelare. Hon har gjort bra inhopp men får nog ha tålamod ett tag till. - Josefine har också svarat för positiva inhopp och klarar av att spela i allsvenskan. I hennes fall handlar det främst om att konkurrensen i backlinjen är så tuff.

Patrik Nyström patrik.nystrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.