Annons

Talangutveckling - i rätt riktning?

En rad fotbollsföreningar i Skåne vill skapa debatt. Med Jan-Håkan Lundgren, Hammenhögs IF, i spetsen har elva tränare skrivit brev till Skånes Fotbollförbund.
Sport • Publicerad 21 mars 2003

- Jag har hållit på med damfotboll i 18 år. Droppen som fick bägaren att rinna över var när jag fick höra att talangutvecklare gått in och sagt åt spelare vilken klubb de borde gå till, säger Jan-Håkan Lundgren. - Det är en form av maktmissbruk. De har ett förtroendeuppdrag av Skåneboll och ska stimulera tjejerna, inte styra vilken klubb de ska gå till. Jan-Håkan Lundgren jobbar med tonårsterapi på ett behandlingshem. Ungdomarna han är i kontakt med där är mellan 13 och 16 år, precis som många talangfulla fotbollstjejer. - I första hand måste vi värna om tjejerna och deras psyke. Klart att det är fri konkurrens och att vissa klubbar lockar mer än andra men man verkar glömma människan bakom spelaren. Jag önskar att det fanns en bättre dialog med spelarens moderförening. Är spelaren verkligen mogen att ta nästa steg? Och vad händer med tjejerna som inte lyckas? Jan-Håkan Lundgren ventilerade sina åsikter med tränarkollegor runt om i Skåne och fick medhåll från flera håll. Elva tränare står bakom skrivelsen till förbundet, däribland Jörgen Prahl, Onslunda, Christer Temler, före detta Pandora och numera Hammenhög, och Jonne Bengtsson, tidigare i Sjöbo. Skåneboll har via Lars Eiswohld, sekreterare i utbildningskommittén, svarat på skrivelsen. YA har tagit del av förbundets brev där det bland annat står: "Hedersuppdraget att 'till viss del utbilda talangfulla tjejer' tas garanterat på allra största allvar och med ett stort och många gånger uppoffrande engagemang från de som innehar uppdrag inom distrikts- och talangutvecklingsverksamheten." Lars Eiswohld skriver också: "Intressekonflikt? Det vill vi verkligen inte tro - eftersom Skånebolls enda syfte med utbildningsverksamheten på distriktsnivå är att hjälpa varje spelare att utvecklas." Jan-Håkan Lundgren har läst brevet och räknar med att dialogen kommer att fortsätta. - Jag måste först analysera brevet och sitta ner med andra berörda ledare och föreningar. På papperet ser allt korrekt ut men fungerar det i praktiken? Är spelare och föräldrar införstådda i de krav som ställs? Är talangutvecklare och distriktsledare tillräckligt tydliga - och sätter de upp realistiska mål? Lars Eiswohld menar att "valet beträffande sin fotbollssatsning är spelarens eget och ingen annans! Vi som finns runt omkring spelaren har endast en stödjande och rådgivande funktion." Han skriver också att "dialog är något som vi hela tiden strävat efter genom att till exempel inbjuda till klubbtränarfortbildningar i samband med distriktslagssamlingar. Där, i högsta grad, sker diskussionen kring spelarnas utveckling." Sedan står det att tränarnas frågeställningar "visar på bristande insyn och kunskap om Skånes FF:s spelarutbildningsverksamhet." - Det missuppfattas lätt som kritik. Jag vill inte anklaga någon, jag bara frågar och vill föra en dialog. Jag vill skapa en debatt så att Skåneboll ser över sina rutiner, säger Jan-Håkan Lundgren.

Patrik Nyström patrik.nystrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons