Annons

Så mycket drog Salming-matchen in: "Overkligt"

Stående ovationer som aldrig ville ta slut, Stig Salming i tårar och en hel dag tillägnad en svensk idrottsikon.
Ishockeylegendaren Börje Salming hedrades stort i Gävle, med Mats Sundin, Peter Forsberg och Nicklas Lidström på plats.
Välgörenhetsmatchen "Game for Börje" drog in nio miljoner kronor till als-forskningen, enligt P4 Gävleborg.
Ishockey • Publicerad 11 februari 2023
Börje Salming fick en plats i taket på Brynäs hemmaarena.Foto: Christine Olsson/TT
Peter Forsberg och Henrik Zetterberg, i förgrunden, under välgörenhetsmatchen "Game for Börje" i Gävle.Foto: Christine Olsson/TT
Börje Salmings döttrar Bianca och Teresa och hans fru Pia på isen när hans vepa hissas inför välgörenhetsmatchen "Game for Börje" mellan veteranlagen Tre Kronor Legends och Toronto Maple Leafs Alumni.Foto: Christine Olsson/TT
Börje Salmings dotter Teresa Salming släpper ner pucken framför lagkaptenerna Nicklas Lidström och Mats Sundin.Foto: Christine Olsson/TT

I Brynäs fick Börje Salming spela med sin bror Stig – och dessutom vinna två SM-guld.

Under lördagen hedrades Salming, som avled i sviterna av nervsjukdomen als i november, med en stjärnfylld veteranmatch i Gävle mellan Tre Kronor och Toronto Maple Leafs.

Annons

– Det känns helt overkligt. Jag är sjukt stolt, i dag är jag mållös, säger Pia Salming, Börjes fru, till P4 Gävleborg.

Torontolaget leddes av Mats Sundin, och Börje Salmings mångårige vän och lagkamrat Darryl Sittler agerade tränare tillsammans med Tiger Williams och Inge Hammarström.

– Stort tack till publiken som kom, vilka pengar vi har samlat in. Förhoppningsvis fick man okej hockey, även om vi har blivit gamla. Det är en magisk dag för oss alla, säger Mats Sundin i TV4 och fortsätter:

– Det var en kul dag att få uppleva.

Familjen på plats

"Game for Börje", som lördagens match döpts till, var utsåld och alla intäkter gick oavkortat till Salmings stiftelse som bidrar till att hitta en botande behandling av als. Efter matchen hade kampanjen dragit in drygt nio miljoner kronor, rapporterar P4 Gävleborg.

– Det känns stressigt för stunden. Vi ser tillströmningen på läktarna och allt går i Börjes namn. Det är så hedersamt som det någonsin kan bli. Jag ser fram emot att få en fin upplevelse där vi minns Börje på bästa sätt, sade Stig Salming till Aftonbladet inför matchen.

Lagom till matchstart hissades Börje Salmings tröja nummer 17 upp bredvid Stigs, vars nummer 14 redan hängde i taket. Dottern Bianca och frun Pia var på plats och hade svårt att hålla tillbaka tårarna.

– Det är hedrande för Börje, nu fick han inte uppleva det själv men vi får hoppas att gudarna är med och berättar, säger Stig Salming i TV4.

– Jag hade inga förväntningar alls inför. Jag var inte så insatt utan visste bara att det skulle bli en match med hyllningar. Nu känner jag att det kommer att bli otroligt fint. Jag är så glad att jag kunde pricka in att inte ha någon tävling i helgen och vara här, sade Bianca Salming till Expressen i en av periodpauserna.

Känslosamt för många

NHL-legendaren Rick Vaive, som var lagkamrat med Börje Salming i Toronto Maple Leafs, berättar om svenskens betydelse.

Annons

– Där i början blev det väldig känslosamt. Jag kan inte komma ihåg när jag grät senast, men det måste vara när mitt första barn föddes. Det var tufft. Det här är något vi gör för Börje och för alla som är drabbade av als. Han var en otrolig lagkamrat och en ännu bättre människa, säger Vaive.

Fakta: Veteranlagen

Tre Kronor

Målvakter: Viktor Fasth, Johan Holmqvist.

Backar: Tomas Jonsson, Nicklas Lidström, Tommy Sjödin, Dick Tärnström, Mikael Lindman, Jonathan Ericsson.

Forwards: Thomas Rundqvist, Anders Carlsson, Markus Näslund, Willy Lindström, Peter Forsberg, Fredrik Bremberg, Ove Molin, Mats Näslund, Mikael Samuelsson, Henrik Zetterberg.

Tränare: Bengt-Åke Gustafsson, Curt Lundmark, Stig Salming.

Toronto Maple Leafs

Målvakter: Mikael Tellqvist, Jonas Gustavsson.

Backar: Al Iafrate, Calle Johansson, Staffan Kronwall, Todd Gill, Per Gustafsson, Mark Fraser.

Forwards: Mats Sundin, Rick Vaive, Jonas Höglund, Mikael Renberg, Rickard Wallin, Fredrik Modin, Dan Daoust, Alexander Steen, Tom Fergus, Dave McLlwain.

Tränare: Darryl Sittler, Tiger Williams, Inge Hammarström.

Fakta: Börje Salming

Född: 17 april 1951 i Kiruna.

Död: 24 november 2022.

Meriter: Två SM-guld med Brynäs 1971 och 1972, VM-brons 1972, VM-silver 1973. Uttagen i VM:s all star-lag 1973. Rookie of the year (Årets nykomling) i NHL 1974.

Uttagen i NHL:s all star-lag 1977 och ytterligare fem gånger i NHL:s andra all star-lag. Uttagen i Canada Cups all star-lag 1976.

Vid fyra tillfällen nominerad till Norris Trophy som en av NHL:s tre bästa försvarsspelare.

Utsedd till NHL:s bäste svenske spelare, Viking Award, tre gånger.

Karriär: Debuterade i Kiruna AIF 1967 i dåvarande division 2. Värvades 1970 till allsvenska topplaget Brynäs. Debuterade i landslaget Tre Kronor 1972 och tog VM-brons samma år.

1973 tog han steget till NHL och Toronto där han stannade i 16 säsonger. Han avslutade NHL-karriären med ett år i Detroit innan han flyttade hem till Sverige för tre elitseriesäsonger i AIK.

Totalt spelade han 1 148 NHL-matcher och anses med sin uppoffrande spelstil vara den som banade väg för européer i NHL.

1996 blev han förste svensk att väljas in Hockey Hall of Fame. Två år senare valdes han in i Internationella ishockeyförbundets (IIHF) Hall of Fame.

Valdes vid IIHF:s 100-årsjubileum 2008 in i århundradets all star-lag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons