Team Ystad i ny skepnad

Tomelilla BK åkte ur division 1. Team Ystad åkte ur division 2. Nu gör de gemensam sak och satsar uppåt tillsammans. Satsningen görs under namnet Team Ystad och börjar i division 2.
Sport • Publicerad 16 maj 2012
Tillsammans är vi starka! Tommy Nilsson, ordförande i Team Ystad, och Michael Flodin, ordförande i Tomelilla BK, är överens. TBK läggs ner och verksamheten går vidare i Team Ystad.
Tillsammans är vi starka! Tommy Nilsson, ordförande i Team Ystad, och Michael Flodin, ordförande i Tomelilla BK, är överens. TBK läggs ner och verksamheten går vidare i Team Ystad.Foto: Mark Hanlon

Enkelt uttryckt innebär detta att Tomelilla BK läggs ner och att klubbens spelare flyttar över till Team Ystad.

Man kommer ha fyra lag – ett A-lag, ett farmarlag, ett ungdomslag och ett damlag.

TBK och Team Ystad har det senaste året haft ett samarbetsavtal med varandra. Men mycket på grund av spelarbrist under säsongen valde man i Tomelilla BK att hitta nya vägar för klubben. TBK:s ordförande, Michael Flodin, kontaktade då ordföranden i Team Ystad, Tommy Nilsson, och hörde sig för om ett samgående.

Och efter diverse diskuterande har man alltså kommit fram till att satsa på ovanstående förslag. På så vis har man svängt in på en väg man nästan ser som nödvändig i dagens tuffa bowlingklimat.

”Tuff tid”

– Ja, det är en tuff tid för bowlingen nu. Den ser inte alls ut som den gjorde för tio år sedan. Bara i Ystad fanns det fyra klubbar då, nu finns det bara en, säger Tommy Nilsson.

Michael Flodin fyller i med att många spelare har svårt att prioritera bowlingen fullt ut, vilket försvårar än mer för klubbarna om de ska göra vettiga satsningar.

Nu tycker man sig dock ha hittat ett koncept man tror på, ett koncept som på sikt kan ge en elitklubb i bowling.

– Det får framtiden utvisa, säger Tommy Nilsson.

– Vi ska i alla fall skapa en plattform för att kunna bli ett elitlag, säger Michael Flodin.

Både Nilsson och Flodin ser starkt positivt på framtiden. En anledning är att ungdomssidan förstärkts i denna nya form. Dessutom ser man med tillförsikt fram emot satsningen med det nya renodlade damlaget, även om man ännu önskar knyta till sig fler damspelare.

Flyttar till Ystad

Till att börja med ska klubben spela och träna i Tomelilla, men när bowlinghallen i Ystad är klar är tanken att man ska flytta över verksamheten dit.

Mitt i alla positiva framåttankar finns det dock en faktor som lägger lite sordin på stämningen. För det som nu görs innebär att Tomelilla BK läggs ner som klubb.

– Det är lite synd, men annars hade risken varit att båda klubbarna försvinner så småningom. Skulle klubbarna fortsätta på var sitt håll skulle de säkert utarmats ännu mer, säger Michael Flodin.

Team Ystads nya satsning har redan börjat. Åtminstone togs det avgörande beslutet i går på ett styrelsemöte, där representanter från båda klubbarna deltog.

Maria Sällberg
Ulf Gummesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.